Napravljena nova vrsta baterije! Moći ćete da "visite" na telefonu po 5 dana bez prestanka

Autor:

Razonoda

06.01.2020

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici u Melburnu razvili su litijum-sumpornu bateriju koja ima pet puta veći kapacitet od litijum-jonskih baterija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ipak, problem sa ovim baterijama je to što se sumporne elektrode raspadaju tokom ciklusa punjenja i pražnjenja, a energetska prednost brzo nestaje, kaže naučnica Madokt Šajbani, koja je bila na čelu tima naučnika iz Australije.

- Elektroda će se raspasti, a zatim će se baterija brzo ugasiti - dodaje ona.

To se događa zato što se sumporna elektroda širi i skuplja tokom ciklusa, pri čemu promena zapremine iznosi oko 78 odsto. Promena zapremine se dešava i kod elektroda u litijum-jonskim baterijama koje napajaju električne automobile i pametne telefone, ali je oko osam puta manja, piše sajt News Scientist.

Da bi sprečili raspad elektroda u litijum-sumpornoj bateriji, istraživači su dali česticama sumpora više prostora za širenje i skupljanje.

Obično litijum-sumporne baterije poseduju materijale koji vezuju čestice zajedno, kako baterija ne bi pukla prilikom širenja. Ovde je korišćena manja količina materijala za vezivanje polimera u elektrodi, pa je tako stvoreno više udaljenih struktura između čestica sumpora.

Šajbanijeva kaže da bi litijum-sumporna baterija drastično smanjila troškove za električne automobile i skladištenje energije uopšte, jer je sumpor široko rasprostranjen i izuzetno jeftin materijal.

Međutim, litijum-sumporne baterije mogu se suočiti sa sličnim etičkim problemima kao litijum-jonske baterije.

Metalni oksidi u litijum-jonskim baterijama su obično nikl, kobalt ili mangan, koji su skupi i sve ih je manje u prirodi. Problem je sledeći: Značajan procenat kobalta, na primer, dobija se u rudnicima u DR Kongo, gde rade deca.

Istraživači će dodatno da testiraju prototipove baterija sa ciljem da ih komercijalno izrade u Australiji u narednim godinama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading