Špijunski skandal trese Fejsbuk: Kompanija želela da kupi softver da bi nadgledala korisnike

Autor: PC Press, Republika

Razonoda

08.04.2020

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi smo naišli na slučajeve kada pričamo o nečemu, a oglas za taj proizvod se kasnije pojavio na Facebook društvenoj mreži. Gigant društvenih mreža dugo je negirao da špijunira svoje korisnike, ali prema nedavnom izveštaju Motherboard-a to ne znači da nisu pokušali.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako se navodi u izveštaju, Facebook se obratio špijunskoj kompaniji zvanoj NSO Group u pokušaju da kupi softver koji bi mogao da se koristi za špijuniranje korisnika.

Za one koji nisu upoznati, NSO stvara špijunski softver koji se zove Pegasus. Ovaj softver može da se koristi za daljinsko inficiranje mobilnih telefona i krađu podataka s njih, a vlade su ga ranije koristile za hakovanje WhatsApp-a.

Facebook trenutno vodi pravnu bitku s NSO-om zbog incidenta hakovanja WhatsApp-a, i tako su ove informacije izašle na videlo.

U izjavi izvršne direktorke kompanije NSO Šejli Hulio, piše sledeće:

- Fejsbuk predstavnici su izjavili da je Fejsbuk zabrinut zbog toga što je njihov način prikupljanja korisničkih podataka putem Onavo Protect-a manje efikasan na Apple uređajima nego na Android uređajima. Predstavnici Fejsbuka su takođe izjavili da je Fejsbuk je želeo da koristi navodne mogućnosti Pegasus-a za praćenje korisnika na Apple uređajima i bili su spremni da plate za mogućnost praćenja Onavo Protect korisnika - navodi ona.

Kasnije je Fejsbuk odgovorio na ovu izjavu sopstvenom koja glasi:

- NSO pokušava da odvrati pažnju sa činjenica koje su Fejsbuk i Vacap podneli na sudu pre šest meseci. Njihov pokušaj da izbegnu odgovornost uključuje netačne predstavke o njihovim špijunskim softverima i diskusiju sa ljudima koji rade u Fejsbuku- stoji u zvaničnoj izjavi.

Šta je tu istina a šta ne, nije potpuno jasno.

Međutim, postupci Fejsbuk tokom godina su definitivno predstavili kompaniju u lošem svetlu sa raznim skandalima vezanim za privatnost.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading