Google objavio nove informacije o Androidu 11 kojima unosi zabunu o 5G mreži?

Autor: Telegraf

Razonoda

22.05.2020

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Google je ažurirao pojedine informacije na sajtu posvećenom jedanaestom izdanju operativnog sistema Android, odnosno predstavio "ikonografiju" koja će biti korišćena za identifikaciju 4G ili 5G mreže.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

I kao što to po tradiciji biva kada je taj OS u pitanju, ovaj potez će vrlo verovatno izazvati veću zabunu nego što će razjasniti neke stvari.

Oznaka "5Ge" je posebno zbunjujuća, pošto se ustvari odnosi na LTE Advanced Pro standard. Međutim, iako bar u teoriji obećava velike brzine - do 3Gbps, u pitanju naslednik LTE Advanced signala, a ne pravi 5G.

Telekomunikaciona kompanija AT&T pokušala je da rebrendira LTE Advanced u "5G E" još 2018. godine, pa se ta ikona pojavljivala i na ekranima iPhone uređaja. To, međutim, nije dobro prošlo, pa je slučaj završio na sudu.

Kada postanu standard, mrežne konekcije nove generacije će nositi oznake 5G i 5G+. I tu, međutim, postoji zabuna, pošto su ta dva pojma prilično različita u svojim mogućnostima i ograničenjima,  piše GSM Arena.

"Običan" 5G označava signal na frekveniciji ispod 6GHz, koji omogućava veliku mrežnu pokrivenost, ali nije mnogo brži od standardne 4G agregacije signala. 5G+ signal omogućava brzine od nekoliko gigabajta, ali lako može blokirati drveće, kiša, pa čak i ruka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading