VREME ZA ČIŠĆENJE DUŠE I TELA: Postite, ali zdravo

Autor:

Lifestyle

29.11.2018

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Božićni post je počeo juče i traje do 6. januara, do kada treba izbegavati meso, beli mrs i jaja, a ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srede i petka, dok se riba može jesti vikendom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Umesto zašećerenih posnih slatkiša počastite se voćem

Na kalendarima mnogih vernika u našoj zemlji jučerašnji datum bio je zaokružen crvenim markerom jer je zvanično počeo Božićni post, koji traje 40 dana i završava se 6. januara. U toku posta ne smeju se jesti meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima, osim srede i petka, koji se poste na vodi. Riba se jede vikendom. Poslednje nedelje posta trebalo bi da se posti isključivo na vodi.

BEZ LOŠIH MISLI I DELA

Post mnogi iskoriste da regulišu ishranu i izgube koje kilo, ali to svakako nije poenta posta. Njegova svrha je mnogo dublja. Osnovni cilj je očišćenje duše i tela od duševnih i telesnih strasti. Osim uzdržavanja od mrsne hrane, vernici trebaju da se uzdržavaju i od rđavih misli, želja i dela. Iz Pravoslavne crkve poručuju da se u ovom periodu broj molitava i dobročinstava treba umnožiti, kako bi se vernici približili Bogu. Svrha posta se najbolje ogleda u učenjima Svetog Jovana Zlatoustog.

- Kažeš da postiš. Uveri me u to svojim delima. A koja su to dela? Ako vidiš siromaha, udeli mu milostinju. Ako se nađeš sa neprijateljem svojim, izmiri se sa njim. Vidiš li na ulici neko lepo lice, odvrati svoj pogled od njega. Dakle, ne samo da postiš stomakom, već i očima i sluhom, i rukama i nogama i svim udovima tela... Kakva nam je korist ako ne jedemo meso i ribu, a ujedamo i proždiremo svoje bližnje.

POSNO NIJE UVEK ZDRAVO

Poštovanje posta u crkvenim krugovima se smatra veliki delom. Ali se ne sme izgubiti iz vida da posna hrana nije nužno i zdrava. To se posebno odnosi na učestali i povećani unos hrane, poput pekarskih proizvoda, hleba, džemova i drugih zašećerenih proizvoda. Pojedine kupovne namirnice, iako posne, sadrže povećanu količinu šećera, soli i masti, što može izazvati gojenje, a ponekad i druge zdravstvene probleme.

Zbog toga nutricionisti napominju da se sastav namirnica mora pažljivo čitati i kod posne hrane, a ishrana mora biti raznovrsna. Svaki obrok bi trebalo da sadrži masti biljnog porekla, ugljene hidrate i belančevine.

Rigorozan i četrdesetodnevni post se ne preporučuje hroničnim bolesnicima, deci, starim i iznemoglim osobama i trudnicama, jer može da naškodi njihovom zdravlju. Njima se preporučuje da poste, ali da se ne izgladnjuju i da se o svemu konsultuju sa lekarom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading