ZLATAR, GDE SRCE KUCA JAČE: Nezaobilazno mesto za skijanje i rekreaciju na snegu

Autor:

Razonoda

23.11.2018

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bez obzira na godišnje doba, na ovoj planini sezona rekreacije i zdravog života ne prestaje.

RepublikaFoto: T. O. Zlatar
Zlatar je nezaobilazno mesto za skijaše i one koji vole rekreaciju na snegu

Ako podjednako volite sport i prirodu, takmičenja i izazove, pravo mesto koje nudi sve to je Zlatar, planina koja je specifičnom klimom, pejzažom i sa 285 sunčanih dana godišnje zavredela status vazdušne banje. Bez obzira na godišnje doba, bilo leto ili zima, na Zlataru sezona rekreacije i zdravog života ne prestaje. Zlatarenje je vid odmora svih 365 dana u godini!

Raj za skijaše

Pored živopisne prirode koja na ovoj planini nije štedela svoje blagodeti, izgradnjom i ulaganjem u prateću sportsku infrastrukturu, proširena je lepeza mogućnosti i izbora sportskih aktivnosti koje mogu na najkvalitetniji način da ispune vaš boravak na Zlataru.

Zimi, Zlatar je nezaobilazno mesto za skijaše i one koji vole rekreaciju na snegu. Posetiocima je na raspolaganju oko tri kilometra uređenih staza za alpsko skijanje na stazama Zlatar-1, Zlatar-2 i ski-put.

RepublikaFoto: T. O. Zlatar

Ski-staza Zlatar-1 spušta se do samog centra Nove Varoši, opremljena je modernom četvorosed žičarom kapaciteta 1.200 osoba na sat, dužine 900 metara. Ski-staza je duga oko 1.300 metara i celom dužinom opremljena je sistemom za veštačko osnežavanje. Staza je osvetljena te se tokom sezone organizuju noćni spustovi, što predstavlja posebnu atrakciju za ljubitelje belog sporta. Po karakteristikama svrstava se u kategoriju "crvene". Ski-staza Zlatar-2 duga je oko 800 metara. Nju opslužuje ski-lift sidro, kapaciteta 600 skijaša na sat. Po karakteristikama staza je "plava", što odgovara zahtevima rekreativaca i početnika. Za nove entuzijaste na snegu, kao i za one najmlađe, organizovana je i škola skijanja.

Pešačke staze

Skijalište raspolaže ski-restoranom "Ognjište" kapaciteta 400 mesta, gde se može prijatno odmoriti i osvežiti u pauzi nakon skijanja. Ono u čemu većina gostiju najviše uživa jesu šetnje po netaknutoj prirodi Zlatara. Ljubiteljima dugih šetnji na raspolaganju su staze koje vode do Vodene poljane i vrha Zlatara. Za one koji više vole četvorotočkaše svakako je izazovna vožnja terenskim vozilima i džipovima po nepristupačnim delovima Zlatara i predstavlja svojevrsno zadovoljstvo.

RepublikaFoto: T. O. Zlatar

Planina Zlatar privlači i veliki broj planinara. Bitovik, Golo brdo, Velika krševa, Oštrik samo su neki od vrhova koje planinari osvajaju i uvek im se rado vraćaju. Na području Nove Varoši nalazi se i lovište Zlatar-Jadovnik-Dubočica, površine čak 25.150 hektara. Lovi se srna, divlja svinja, zec, vuk, medved...
Zlatarenje se ovde ne završava. Ovo je tek poziv da nas posetite, uživate, trenirate i živite zdravo!

RepublikaFoto: T. O. Zlatar
RepublikaFoto: T. O. Zlatar

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading