BANANE I KROMPIR SPAS OD GRČEVA: Nedostatak kalijuma uzrokuje spazam mišića u nogama

Lifestyle

25.03.2019

04:14 >> 11:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Početak lečenja najčešće podrazumeva vitaminsku terapiju u trajanju od mesec dana, kaže poznati ruski reumatolog dr Pavel Evdokimenko.

RepublikaFoto: pixabay.com
Najbolji izvor kalijuma su banane i krompir

Namirnice bogate kalcijumom i kalijumum, poput mleka, zelenog povrća, susama, banana, krompira, spašavaju od grčeva u mišićima, savetuju ruski terapeuti i reumatolozi. Grč ili spazam je nevoljno skraćivanje, kontrakcija jedne ili nekoliko grupa mišića, najčešće u nogama, obično praćeno jakim bolom, koji kod pojedinih osoba izaziva i modrice na koži.

Usled brige, nervne napetosti, ali i drugih ozbiljnijih i opasnijih zdravstvenih problema, poput epilepsije, problema sa cirkulacijom, dijabetesa, javljaju se grčevi u nogama, i to najčešće noću.

- Grčevi u nogama često se pojavljuju zbog nedostatka magnezijuma, kalcijuma i vitamina B u organizmu, pa početak lečenja najčešće podrazumeva vitaminsku terapiju - objašnjava dr Pavel Evdokimenko, poznati ruski reumatolog.

Probleme sa grčevima mora lečiti lekar u zdravstvenoj ustanovi, ali postoje i provereni recepti ruske narodne medicine za ublažavanje bolova koji se mogu primeniti u kućnim uslovima.

- Prva faza lečenja je nadoknada magnezijuma i vitamina B6 u tabletama, i to dva-tri puta dnevno u trajanju od mesec dana. Ako to ne pomogne, onda se daju injekcije vitamina grupe B. Ako posle pet ili šest injekcija nema boljitka, sledi treća faza, a to je mesec dana terapije kalcijumom u obliku karbonata - savetuje Evdokimenko, i dodaje da, kada se mišići opuste, tada i bol od grča obično splasne.

Inače, grčeve u nogama odlikuje iznenadna bol i zatezanje mišića nogu. To su najčešće mišići listova zadnje lože ili kvadriceps i, iako grč obično traje svega nekoliko sekundi, ponekad je potrebno i više minuta da se mišići opuste.

Ruski recepti za olakšavanje grčeva u nogama

JABUKOVO SIRĆE

U čaši mlake vode pomešajte kašičicu meda i dve kašičice jabukovog sirćeta, dobro promešajte i popijte.

PRIMENITE PRITISAK

Pritisnite sredinu grča pesnicom ili palcem na 15 sekundi. Nakon toga, grč obično popušta.

ISTEZANJE 

Ponekad je jedan od najlakših načina šetnja (ukoliko je to moguće), posebno ako je reč o grču u butini. Ukoliko je grč u listu, istežite stopalo ka gore ili pomoću ruku ili oslanjajući ga o pod.

TOPLA KUPKA

Sedite u kadu s toplom vodom jer topla voda pomaže u opuštanju mišića i ublažavanju grčeva.

Foto: pixabay.com

BANANE I KROMPIR

Ukoliko često patite od grčeva u nogama, to može značiti i da vam nedostaje kalijum. Najbolji izvori ovog minerala su banane i krompir, pa bi bilo i više nego dobro da ih što češće konzumirate (banane svakodnevno, krompir svaki drugi do treći dan).

POVRĆE

Kalijum je veoma bitan u sprečavanju i lečenju grčeva u mišićima, pa se zato savetuje pečeni krompir, tikva, lubenice. Redovna upotreba ovih namirnica otkloniće mogućnost pojave spazmi i trnjenja, i generalno će ojačati vaš kardiovaskularni sistem.

SIRĆE

Ujutru i uveče jabukovim sirćetom ili sokom od limuna namažite stopala. Ne brišite, ostavite da se osuši, čarape navucite tek pošto se stopala dobro osuše. Trajanje lečenja dve nedelje.

MASAŽER

Na jači konac ili tanji kanap nanižite plutane čepove od vinskih flaša, neka obim odgovara obimu vaših potkolenica. Ovakvu "nanogicu" koristite kao vrstu masažera. Od kolena do skočnih zglobova dlanovima pomerajte nanizane čepove gore - dole, tako da osetite olakšanje u napetim mišićima listova.

VOTKA

Veću teglu (zapremine do 2 litra) napunite osušenim cvetovima lipe i prelijte votkom ili rakijom. Ostavite na tamnom mestu tri nedelje. Povremeno blago promućkajte. Ovaj tonik možete koristiti u slučajevima intenzivne nervne napetosti, uznemirenosti. Savetuje se jedna ravna supena kašika pred večeru i još jedna pred odlazak na spavanje.

Foto: pixabay.com

PARADAJZ

Zeleni, nezreli paradajz isecite na tanke kriške i položite na potkolenice i listove. Obmotajte gazom ili pelenom. Držite dok se ne osuši, ponavljajte po potrebi. Poenta je u tome što nezreli paradajz sadrži mnogo vitamina i minerala, ali i prirodnih kiselina koje podstiču cirkulaciju. Ovo je odličan i proveren lek. Koristite letnju sezonu za pravljenje ovakvih obloga. A dok leto ne dođe, iskoristite sneg...

SNEG

U vodu od otopljenog snega dodajte morske soli i malo jabukovog sirćeta, lagano izmasirajte noge. Ako vam opšte zdravlje dozvoljava, bosi napravite nekoliko koraka po snegu. Ovaj stari ruski običaj podstiče cirkulaciju u stopalima i nogama.

MELEM OD SENFA

U porcelansku posudu sipajte dve kašičice senfa u prahu i kašičicu maslinovog ulja. Dobro promešajte da dobijete homogenu masu. Ako imate grčeve tokom noći, pripremite smesu ranije i držite je u frižideru. Čim osetite grč, utrljajte melem. Senf sadrži sirćetnu kiselinu, koja stimuliše mišiće.

KAMILICA

Ruski travari preporučuju da svakodnevno pijete po pet šolja čaja od kamilice jer taj napitak povećava nivo aminokiselina, koje olakšavaju grčeve u nogama. Preporučuje se da terapija kamilicom traje 15 dana.

RepublikaFoto: pixabay.com

Saveti reumatologa Aleksejeva

Reumatolog Aleksandar Aleksejev tvrdi da su dobra prevencija redovne vežbe i masaža, kao i dovoljan unos vode.

Foto: pixabay.com

- Između dehidratacije i mišićnih spazama postoji direktna veza. Zato se trudite da pijete dovoljno vode. Od pomoći može biti i šolja toplog mleka pre spavanja - kaže Aleksejev.

Masaže radite tako što ćete nežno izvlačiti ukočeni mišić u suprotnom smeru i za to možete koristiti ulje lavande ili ruzmarina. Posle masaže, ugrejte nogu toplim peškirom ili se istuširajte toplom vodom pre spavanja.

Aleksejev preporučuje vežbe koje bi trebalo raditi tri puta dnevno po pet minuta. Posle dve do četiri nedelje vežbanja tegobe nestaju ili se smanjuju, a kada grčevi prestanu, poželjno je vežbati jednom dnevno. Evo kako da vežbate pravilno:

  • Tri puta dnevno po pet minuta, s tim da se poslednje istezanje radi neposredno pred spavanje
  • Stanite blizu zida, na razmaku od 60 do 90 cm
  • Noge stoje čvrsto na podu, nagnite se napred i oslonite rukama na zid kao da gurate, tako da osetite sve mišiće
  • Ispravite se, a potom ponovo oslonite na zid
  • Ponovite vežbu nekoliko puta

Vežbe protiv grčeva

Ovo je vežba koju treba da radite u slučaju da dobijete grčeve u mišićima na nogama:

  • Ležeći na leđima ispravite noge, podignite ih uvis i blago savijte u kolenima.
  • Stopala postavite u pozu poput balerine, tako da prsti budu istegnuti ka gore, a onda obrnuto - tako da pete idu ka gore.
  • Stopala vrtite prvo u smeru kazaljke na satu, a potom u obrnutom smeru. Osetićete toplotu u listovima, ako vežbu radite ispravno.
  • Počnite sa tri minuta dnevno, a vremenom se trudite da produžite izvođenje vežbe. Ova jednostavna vežba će pomoći da grčevi nestanu.

    Još jedna je da u sedećem položaju, pod stolom, stopala pomerajte tako da prvo prste usmerite ka sebi, a potom obrnuto, prste ispružite od sebe. Drugim rečima, neka se vaša stopala pomeraju po principu prsti-peta.

    Uzroci grčeva u nogama

    • Dehidratacija
    • Naporno vežbanje
    • Umorni mišići
    • Povrede
    • Nedostatak minerala
    • Slaba cirkulacija
    • Prekomerna telesna težina
    • Nuspojave određenih lekova
    • Epilepsija
    • Dijabetes

     

    Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
    Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

    Komentari (0)

    Loading