PET ZDRAVIH ZAMENA ZA ŠEĆER: Prirodni zaslađivači kao alternativa
U prošlosti su ljudi konzumirali od jedne do maksimalno dve kašičice šećera, dok je taj broj danas troduplo veći. Rafinisani šećer, osim što izaziva dijabetes, dovodi se u vezu i sa bolestima jetre i srčanih oboljenja. Doduše, danas je šećer sakriven u svemu, od slatkiša i sokova do hleba, žitarica, pa čak i začina. Ako želite da očuvate zdravlje, maksimalno eliminišite iz ishrane beli šećer, a jela zasladite nekim od prirodnih zaslađivača.
Kokosov šećer
Ukusom najsličniji običnom šećeru, ali sadrži mnogo manje fruktoze, krivca za taloženje masnog tkiva, i uzročnika mnogih bolesti. Ovaj šećer ima izuzetno nizak glikemijski indeks i ima široku primenu među obolelima od dijabetesa, a, osim toga, odličan je i za osobe koje imaju problema sa crevima i varenjem jer sadrži inulin. Ovo vlakno stimuliše rast crevnih bifidobakterija, koje doprinose zdravlju imunog sistema i razmnožavanju dobrih bakterija u crevima.
Stevija
Za nju kažu da je najbolji prirodni zaslađivač. To je južnoamerička biljka koja se uzgaja više od 1.500 godina. Još su je domoroci zvali biljkom slatkog meda, ali je tek 2008. dozvoljena njena upotreba u Americi, a kod nas tri godine kasnije. Stevija je mnogo slađa od običnog šećera, čak 200-300 puta. Tako jedna šolja šećera odgovara jednoj kašičici stevije. Sa druge strane, njena kalorijska vrednost jedanka je nuli. Za nju se tvrdi da reguliše šećer u krvi i ne podiže nivo glukoze, pa je pogodna za dijabetičare.
Ječmeni slad
Dobija se od delimično proklijalog ječma. Sam ječam ima mnoštvo zdravstvenih dobrobiti, pa se i njegov slad smatra vrlo korisnim proizvodom. Ima nizak glikemijski indeks, a vrlo visoku nutritivnu vrednost. Ova namirnica posebno koristi vegetarijancima jer sadrži vitamin B12, koji se inače nalazi u retkim namirnicama biljnog porekla.
Melasa
To je gusti tamni sirup koji se dobija kuvanjem šećerne trske, odnosno ono što ostane njenim rafinisanjem i pretvaranjem u beli šećer. Svi zdravi sastojci prilikom proizvodnje belog šećera ostaju upravo u melasi, zato je dobijen pravi smeđi šećer zdraviji, jer on sadrži više melase. To je zaslađivač sa najviše nutrijenata, sadrži vitamin B6 i minerale: bakar, kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum.
Agavin sirup
Sirup ili nektar agave se proizvodi u Meksiku i dobija se iz biljke plave agave. Njen nektar je nešto slađi od običnog šećera i ima 60 kalorija po supenoj kašici, ali ima nizak glikemijski indeks, pa se preporučuje dijabetičarima. Ne sadrži ni skrob, pa pogoduje osobama koje su netolerantne na gluten. Sadrži vlakna, tako da utiče i na bolji rad digestivnog sistema.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)