ČAJEM OD MASLAČKA PROTIV CELULITA: Prirodnim lekovima se izborite sa masnim naslagama ispod kože

Autor:

Lifestyle

18.03.2019

01:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Loša ishrana i nedovoljna fizička aktivnost glavni su razlozi zbog kojih nastaje narandžina kora, koje se možete rešiti pomoću masaže, unosa dovoljno tečnosti i odabirom pravih namirnica.

RepublikaFoto: Tanjug/D.ANIČIĆ
Čaj od maslačka pomoći će vam u borbi protiv celulita

Zadnjica, butine, stomak, čak i ruke su kod žena glavna meta koju pogađa celulit, noćna mora za oko 90 odsto pripadnica lepšeg pola. Iako ne predstavlja nikakav zdravstveni problem, dame ga posmatraju kao najvećeg neprijatelja svog izgleda i estetsku manu koje žele da se otarase što pre.

Celulit je sloj masnih naslaga koje se nalaze ispod kože, a koje se ipak oslikavaju na njoj. Kod žena su ove naslage, nazvane pomorandžinom korom, vidljivije nego kod muškaraca, jer je njihova koža tanja i celulit se lakše uočava.

Često se polemiše o tome koji su uzroci celulita. Ima mnogo mišljenja i stavova, a tačan i konkretan uzrok još nije izdvojen. Zato je najbolje uzeti u obzir sve potencijalne uzroke i njihovu kombinaciju.

Jedan od razloga za pojavu celulita je nasledni faktor, koji može da utiče na to kako se mast prostire pod kožom, kao i na debljinu kože i njenu elastičnost. Zbog tanje i manje elastične kože, pomorandžina kora izgleda upadljivije, a tu je i veća verovatnoća da uz celulit dobijete i strije.

Ipak, loša ishrana i nedovoljna fizička aktivnost, odnosno neaktivan stil života, glavni su razlozi zbog kojih nastaje celulit. Zbog toga je neophodno da radite vežbe i trenirate, ali i da povedete računa o unosu namirnica koje dovode do nastanka pomorandžine kore.

Loša ishrana je jedan od uzroka formiranja masnih naslaga. To znači da promene navika u ishrani mogu biti način da se rešite celulita. Za tako nešto potrebna je anticelulit dijeta. Ovakav način ishrane podrazumeva povećan unos vlakana, pre svega svežeg voća i povrća, i unos dosta tečnosti, odnosno najmanje dve litre vode dnevno. Osim vode, dobri su i određeni čajevi protiv celulita, kao što su zeleni čaj ili čaj od maslačka. Uz ovo, veoma je važno smanjiti unos ugljenih hidrata i masnoća, posebno onih rafinisanih.

Za pojavu celulita uglavnom se krive estrogen, insulin, prolaktin, hormoni štitaste žlezde, a stvar pogoršava i odeća koja steže i ometa normalnu cirkulaciju krvi na kritičnim delovima tela.

Čaj od maslačka

Sastojci:

  • 25 g listova maslačka
  • 25 g listova koprive
  • 25 g korena maslačka
  • 25 g korena čička

Priprema: Pripremite listove i koren maslačka, listove koprive i korena čička i sve sjedinite. Kašičicu mešavine korenja prelijte šoljicom vode, stavite na vatru i kuvajte 20 minuta. Dodajte kašičicu lišća, sklonite sa vatre, ostavite da stoji deset minuta, pa procedite. Pijte dve do tri šoljice čaja na dan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading