SPAS ZA SRCE: Lubenica snižava pritisak
Antioksidantna svojstva lubenice izbacuju otrove iz organizma, a odlična je i u borbi protiv kamena u bubregu i hidrataciji čitavog organizma
Sezona lubenica je uveliko u toku, a ova prava letnja poslastica iz mnogo razloga treba da bude deo vašeg dnevnog menija. S obzirom na to da ovo povrće u sebi sadrži 93 odsto vode, pre svega
predstavlja odličan način da hidrirate svoj organizam, posebno u letnjim mesecima. Lubenica je veliki izvor vitamina A i C, ali i minerala kao što su kalijum i magnezijum. Konzumiranjem ovog slatkog voća podstiče se rad kardiovaskularnog i imunološkog sistema i skida se višak masnoće. Bogata je likopenom i betakarotenom, koji štite srce i krvne sudove od oštećenja, ali i snižava krvni pritisak.
Lubenica povećava peristaltiku (pokretljivost) creva zahvaljujući velikoj količini vlakana i izuzetno brzo eliminiše višak holesterola. Ovo voće možete jesti u velikim količinama jer ima svega 30 kcal u 100 grama. Zahvaljujući visokom sadržaju vode, stvara osećaj sitosti i smanjuje potrebu za drugom hranom, zbog čega možete da dovedete svoju liniju do savršenstva. Pomaže kod reumatskih bolova i artritisa, odnosno zapaljenja zglobova i smanjuje bolove nastale usled degenerativnih promena na kostima. Preporučuje se i za osobe koje imaju problema sa bubrezima, zbog svog diuretičkog svojstva.
Iako sadrži malo kalorija, lubenica ima visok glikemijski indeks, zbog čega se dijabetičarima savetuje da je jedu za užinu u manjim količinama ili da im to bude zamena za večeru. Preporučuje se i da se ovo slatko povrće koristi i nakon uzimanja antibiotika.
RECEPTI:
Sladoled od lubenice
Sastojci:
- dve šolje slatke pavlake
- litar zaslađenog kondenzovanog mleka
- pola šolje pirea od lubenice
- šoljica čokoladnih mrvica (po želji)
- kašičica morske soli
Priprema:
Umutite slatku pavlaku u jednoj činiji, a u odvojenoj posudi umutite kondenzovano mleko i pire od lubenice. Dodajte sastojcima umućenu slatku pavlaku. Izlijte sve u posude po želji, pospite čoko-mrvicama i solju. Ostavite u zamrzivaču minimalno šest sati, dok se ne stegne. Držite u zamrzivaču kako se ne bi otopio.
Salata od lubenice
Sastojci:
- lubenica
- rukola
- feta sir
- masline
Priprema:
Sve sastojke pomešajte i začinite solju, biberom i devičanskim maslinovim uljem. Možete dodati i malo sirćeta po želji.
Lubenica s limetom i medom na žaru
Sastojci:
- nekoliko parčića lubenice
- med za mazanje lubenice
- sok od dve limete
- narendana kora od pola limete
- 3 kašike meda
- 2 kašike vode
- malo bibera
- malo soli
Priprema:
Lubenicu isecite na komade debljine oko tri centimetra i svaki namažite medom, pa stavite na roštilj da se peku. Pecite dok ne dobije blagosmeđu boju (oko dva minuta na svakoj strani). Stavite na tanjir i prelijte sa malo sirupa od limete i meda.
Osvežavajući napitak
Priprema:
Srce lubenice očistite od koštica i iseckajte na manje komade. Komade stavite u blender, dodajte šećer po želji i umiksujte. Ako je napitak gust, dodajte vodu ili kockice leda. U sok možete dodati i maline, kupine i jagode. Ko voli kiseliji ukus, može da doda limun.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)