Lekovito i zdravo voće: Evo zbog čega je dobro da jedete KRUŠKE
Kruške, osim što su ukusan dodatak ishrani, prepune su nutritijenata i hranljivih materija. Ova voćka obiluje vlaknima.
Svima je poznato da ishrana koja obiluje vlaknima pomaže pri sprečavanju nadutosti, održavanju zdravog nivoa holesterola, a namirnice pune vlakana su jako dobre u prevenciji raka dojke, srčanih bolesti i dijabetesa tipa dva.
Kruške su izvor niza vitamina C, K, B2, B3 i B6. Idealno su voće za trudnice ili mame koje doje jer sadrže folnu kiselinu. Kada su minerali u pitanju, kruške sadrže kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar i mangan. Vitamin C i bakar su antioksidansi, pa će jedna kruška na dan učiniti čuda za vaš imunitet. Sadrže i mineral bor, koji je našem telu potreban radi bolje apsorpcije kalcijuma, što ovu voćku čini jakim saveznikom u borbi protiv osteoporoze.
Kruška je odlična voćka za jačanje imuniteta
Još jedna od prednosti je i to što se kruška smatra hipoalergenskim voćem, što znači da osobe koje su osetljive na hranu mogu da jedu kruške bez straha od štetnih efekata.
100 grama kruške sadrži- Kalorije 58 - Masti 0,12 g - Ugljeni hidrati 15, 46 g - Vitamin C 4,20 g - Vlakna 3,10 g - Gvožđe 0,17 g - Belančevine 0,39 g - Kalcijum 9 g |
NEKOLIKO RECEPATA |
Njoke u umaku od kruške
Sastojci:
- 2 kruške
- češanj belog luka
- kašičica svežeg peršuna
- 25 g maslaca
- kisela pavlaka
- 50 g sira
- 400 g njoka
Priprema:
U loncu zagrejte vodu, dodajte so i ostavite dok ne proključa. Zatim dodajte njoke i kuvajte nekoliko minuta dok ne isplivaju na površinu. Za to vreme iseckajte beli luk, operite i ogulite kruške, pa ih isecite na jednake komadiće. Na tiganju istopite maslac na srednjoj vatri i dodajte beli luk. Kad beli luk dobije zlatnu boju, dodajte kruške, smanjite vatru i kuvajte od četiri do pet minuta, dok ne omekšaju.
Kruškama dodajte pavlaku i sir, pa kuvajte na laganoj vatri dok se sir ne rastopi. Dodajte skuvane njoke i malo vode u kojoj su se kuvale da biste razredili umak. Kuvajte od dva do tri minuta, pa sklonite s vatre.
Puding od kruške i đumbira
Sastojci:
- 2 manje kruške
- 50 g maslaca
- 50 g brašna
- 50 g šećera ili prirodnog zaslađivača
- jaje
- kašičica đumbira u prahu
- kašika narendane pomorandžine kore
- 2 kašike sirupa od đumbira
Priprema:
Na papiru za pečenje stavite šoljicu za kafu ili posudu za puding i olovkom iscrtajte dva kruga, pa ih isecite makazama. Napravite onoliko krugova koliko želite porcija, a samim tim povećavajte i sastojke. Maslacem namažite unutrašnjost šoljice ili posude, a zatim lagano namastite i isečeni papir.
Kruške operite, oljuštite i isecite na sitne komadiće. Ručnim mikserom ili blenderom izmešajte brašno, maslac, šećer i jaje dok se ne formira testo. Dodajte đumbir i koricu narandže i izmešajte rukom. U posude od pudinga stavite kašiku sirupa od đumbira, dodajte komadiće kruške i na kraju zalijte testom, pa poklopite krugovima od papira. Pecite u mikrotalasnoj četiri minuta na najjačoj temperaturi. Izvadite i kratko ostavite da se hladi. Okrenite posude ili šoljice i izvadite puding.
Smuti od krušaka i banane za lepši ten
Sastojci:
- kruška
- 1/2 banane
- 100 ml mleka
- 7 badema
- 2 kašike grčkog jogurta
- malo oguljenog đumbirovog korena
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i dobro izmešajte.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)