Ledene, a zdrave letnje poslastice! Kako da odaberete zdrav sezonski slatkiš?

Autor:

Lifestyle

12.08.2019

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zdrav i hladan voćni parfe, smuti, sok ili sladoled koji će vas osvežiti preporučila je nutricionista dr Julijana Grujičić, uz savet da tokom leta izbegavate kremaste kolače i torte jer ćete na taj način izbeći salmonelu. U letnjem periodu zaboravite na jela koja se dugo i teško vare jer ona dodatno povećavaju osećaj toplote u telu. To podrazumeva da potpuno isključite iz ishrane teška, pržena i pohovana jela, suhomesnate proizvode... Umesto toga, naša sagovornica preporučuje slatkiše koji će vam, žargonski rečeno, podići šećer i, naravno, ono što je najvažnije za vrele avgustovske dane - rashladiti vas.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pre nego što krenete ka prvom frižideru sa sladoledom, ko se od vas zapita koliko zapravo šećera, masti i aditiva krije ta malena porcija na štapiću, u kornetu ili čaši?! Glavni sastojci sladoleda najčešće su mleko ili slatka pavlaka, šećer, voćne arome ili vrlo mala količina voća i mlečna čokolada, objašnjava dr Grujičić.

- Kalorijska vrednost sladoleda je 150-300 kalorija na 100 grama! Toliko kalorija sadrže od dve do tri banane. Velika energetska vrednost čak i za odraslu osobu. Upravo zbog toga sladoled treba smatrati obrokom. Da biste izbegli skrivene kalorije, moj savet je da u kućnoj varijanti pripremite ovo ledeno osveženje - navela je ona i podelila sa našim čitaocima recept za dobar sladoled.

Još ako je voćka iz frižidera na vrelom letnjem danu, vratiće vas u život. U ovu grupu spada puno sočnih plodova - breskve, nektarine, kajsije, šljive, smokve, mnogima omiljena letnja poslastica lubenica i, naravno, dinja, maline, kupine, borovnice, grožđe... Ne smemo zaboraviti ni citruse, kao ni simbol zdravlja jabuku.

150 do 300 kalorija sadrži 100 grama sladoleda

Vrlo je važno da voće konzumirate kao poseban obrok, dodaje nutricionista, jer ono jako brzo podleže procesu varenja u digestivnom traktu i značajno usporava proces varenja prethodno unete hrane.

- Zbog sadržaja dijetnih vlakana (celuloza, pektin, lignin, inulin), voće bubri u digestivnom traktu i daje osećaj sitosti i po nekoliko sati. Nijedan industrijski proizvod vam neće obezbediti toliko energije zbog sadržaja mikronutrijenata sa toliko malo kalorija jer sadrži jako puno vode. Ali budite oprezni i konzumirajte ga samo u vreme užine jer, pored velike nutritivne vrednosti, određeno voće ima i visoku kalorijsku vrednost - navela je ona.

RepublikaFoto: pixabay.com
Lubenica

Iako za nju često kažemo da je voće, zapravo je povrće i dolazi iz roda bundeva. Lubenica ima jako malo kalorija jer sadrži puno vode, koja nam je leti veoma važna, a istovremeno je bogata vitaminom C i E, kalijumom i magnezijumom, podseća nutricionista na njenu hranljivu vrednost.

- Zbog ovakvog nutritivnog sastava, jako brzo podiže nivo energije u letnjim danima i smanjuje osećaj umora. Postoji ograničenje u učestalosti konzumiranja koja osoba sa insulinskom rezistencijom i dijabetesom (od 300 do 500 grama) - savetuje dr Grujičić.

RepublikaFoto: pixabay.com
Maline

Bobičasto voće (maline, kupine, borovnice, ribizle...), dodaje doktorka, odlično se kombinuju sa mlečnim proizvodima i drugim vrstama voća, tako da su odličan izbor za pripremu voćnog jogurta, sladoleda, voćnih kupova i šejkova.

- Maline su prebogate antioksidantima i čuvaju zdravlje i izgled kože i kose. Takođe, maline imaju nizak glikemijski indeks i preporučuju se osobama sa dijabetesom i insulinskom rezistencijom. Bogate su vlaknima, magnezijumom i vitaminima C, E i B. Maline povoljno utiču na metabolizam i tope masti u organizmu. Borovnice pozitivno utiču na poboljšanje vida i efikasno leče mokraćne infekcije do kojih u letnjem period može doći ukoliko ste čest gost na bazenima - otkriva doktorka.

Kupine sadrže jako malo šećera, pa ih obično kombinujemo sa drugim slađim voćem i koristimo u pripremi pita, džemova i želea za prelivanje sladoleda. One su odličan izvor magnezijuma, gvožđa, kalcijuma i, naravno, vitamina C. Najbolji su izvor vitamina E, koji ne sadrži masti!

RepublikaFoto: pixabay.com
Kajsija

Kajsije, breskve i nektarine, osim vitaminom C, obiluju beta karotenom. Beta karoten je provitamin vitamina A i ima ulogu u očuvanju dobrog vida, zdrave kože i kose i zaslužan je za preplanuli ten na plaži. Beta karoten pomaže u zaštiti organizma od štetnog uticaja slobodnih radikala. Ove ukusne i sočne plodove možete jesti samostalno ili od njih pripremati zdrave varijante kolača, voćnog jogurta ili kombinovati sa manje slatkim voćem u voćnim salatama (uvek uz jabuku ili pomorandžu).

Voda umesto slatkiša

U letnjim mesecima zbog visokih temperatura fizološki su vrednosti krvnog pritiska niže, a kao posledicu svi osećaju manjak energije, pospanost i pojačan osećaj umora. Takvo stanje najčešće osobe pogrešno povezuju sa nedostatkom šećera u organizmu, objašnjava dr Grujučić, te vrlo često posegnu za nekim industrijskim slatkišem kako bi brzo dobili energiju i popravili raspoloženje.

- U ovom se zapravo krije velika zamka i unos velikog broja kalorija u malim zalogajima. Kada dođe do ovakvog stanja, prvo što treba da uradite ja da uzmete tečnost (vodu ili ceđeni sok ), a ne odmah čokoladu ili neki drugi slatkiš - precizirala je doktorka.

RepublikaFoto: pixabay.com

Oprezno i sa voćem

Koliko god benefita imalo voće, ni sa njegovom količinom u ukupnom dnevnom unosu ne smete preterivati, navodi Julijana.

- Količinu treba ograničiti na jednu-dve voćke kada su u pitanju breskve ili nektarine, jedan manji grozd ili par smokvi, a maline, kupine i borovnice možete pojesti u nešto većoj količini u toku dana. Preporučena količina lubenice na dnevnom nivou, u zavinosti od zdravstvenog stanja, telesne težine i pola, jeste od 300 g do 500 g dnevno - kaže nutricionista.

RECEPTI ZA ZDRAVE I LEDENE LETNJE POSLASTICE

RepublikaFoto: pixabay.com

* Sladoled od maline

RepublikaFoto: pixabay.com
Malina

Sastojci:

200 g ela sira sa 0 odsto mm ili grčkog jogurta (za decu i osobe koje nisu na redukcionoj dijeti )

breskva ili 150g malina (ili jagoda)

par kapi agave

Priprema:

Sve sastojke zajedno izblendirajte i izlijte u plastične kalupe i zaledite. Uživajte u ovoj zdravoj ledenoj poslastici! Agava je prirodan zaslađivač, ima identičan ukus šećeru i mali broj kalorija. Možete ga kupiti u svim bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane.

* Voćni parfe

Sastojci:

nekoliko kašika ovsenih pahuljica

kiselo mleko sa 2,5 odsto mlečne masti

kašika čija semenki

sveže ili smrznute maline/jagode/ borovnice/ kupine

kašika lešnika

Priprema:

Ovsene pahuljice prelijete toplom vodom da bi nabubrile. Deci i osobama koje nisu na redukcionom režimu dozvoljena je i jedna kašika domaćeg meda. Sjedinite sve sastojke i promešajte.

* Sok od borovnice

RepublikaFoto: pixabay.com
Borovnica

Sastojci:

šolja borovnica

šolja kupina

manji grozd

Priprema:

U multipraktiku ili sokovniku pomešajte sve sastojke i uživajte u ovoj energetskoj bombi za poboljšanje krvne slike i podizanje energije.

* Sok od maline i jabuke

RepublikaFoto: pixabay.com

Sastojci:

šolja malina

jabuka

2 pomorandže

Priprema:

U multipraktiku ili sokovniku pomešajte sve sastojke i uživajte u osvežavajućem napitku.

* Smuti sa cveklom i jabukom

Sastojci:

manja cvekla

pola šargarepe

pola krastavca

jabuka

sok od 1/2 limuna

đumbir

Priprema:

Sve ubacite u blender i pomešajte, na kraju dodajte malo narendanog đumbira.

* Zeleni smuti od đumbira i breskve

RepublikaFoto: pixabay.com
Đumbir

Sastojci:

2 šake bebi-spanaća

kašičica narendanog đumbira

breskva

150 ml vode

Priprema:

Voćni jogurt uvek pripremajte sami tako što ćete sezonsko voće po želji pomešati sa mlečnim proizvodom sa niskim sadržajem masti (jogurt sa 1 odsto mm ili kiselo mleko sa 2,8 procenata mm). Na taj način ćete izbeći veliku količinu šećera, koja se dodaje u industrijskoj proizvodnji ovog napitka.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vanja

18.08.2019 21:51

Ova kombinacija sa đumbirom je odlična!