HRANA ZA SREĆU: 6 namirnica koje hrane mozak

Autor:

Lifestyle

21.09.2017

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrana vas može učiniti srećnim. Međutim, iako je tačno da omiljena poslastica može nakratko poboljšati emocionalno stanje, trajna moć mozga da popravi raspoloženje može proisteći samo iz dosledne upotrebe hranljivih namirnica.

RepublikaFoto: pixabay.com
Jedite čokoladu sa većom količinom kakaa

Mediteranska ishrana može smanjiti rizik od srčanih bolesti, kancera i dijabetesa, povezuje sa poboljšanim raspoloženjem i jačanjem kognitivnih sposobnosti. Ključ mediteranske dijete leži u naglasku na povrće, voće, mahunarke, orašaste plodove, integralne žitarice, maslinovo ulje i nemasne proteine, dok se smanjuje količina prekomerno obrađene, pržene i zaslađene hrane. Ovo su neke od namirnica zdravih za mozak i dijetu:

Foto: Promo foto
  • Lisnato povrće: Spanać, blitva i drugo tamno lisnato povrće sadrži magnezijum, koji može pozitivno da utiče na nivo serotonina i da vam popravi raspoloženje. Obrocima dodajte magnezijumom bogate semenke bundeve, brazilski orah, leblebije i mahunarke.
  • Borovnice: S visokim sadržajem antioksidanasa poznatih kao flavonoidi, borovnice pomažu u aktivaciji moždanih putanja povezanih sa boljom kognicijom i smanjenim ćelijskim starenjem.
  • Ostrige: Ovaj delikates morskih plodova sadrži visok nivo cinka, minerala koji telo ne skladišti i koji se mora konzumirati svakodnevno. Nedostatak cinka se povezuje s depresijom.
  • Čokolada: Rezultati sistematskih istraživanja ukazuju na to da kakao može odagnati loše raspoloženje i zaštititi od depresije. Ispijanje toplog kakaoa, bogatog antioksidansima, pojačava osećaj zadovoljstva i dovodi ljude u dobro raspoloženje.
  • Losos: Kod ljudi koji konzumiraju ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama obično postoji manji rizik od depresije i pozitivniji afekat, koji se definiše time koliko ste često pozitivno raspoloženi i osećate radost.
  • Probiotici: Ove dobre bakterije su korisne za zdravlje organa za varenje ali i za lakše podnošenje stresa i pozitivan mentalni stav.
  • Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
    Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

    Komentari (0)

    Loading