Ide zima, treba ojačati imunitet: Da li znate koje su to ALKALNE namirnice i zašto su dobre za zdravlje?

Autor: Republika

Lifestyle

11.11.2019

12:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ishrana bogata alkalnim namirnicama, među kojima je zvezda zeleno lisnato povrće, pomaže u sprečavanju mnogih bolesti i podizanju energije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kao što svaki poljoprivrednik zna, jako kiselo tlo ne može da donese bogat usev. Za ljudsko telo važi isto što i za prirodu. Uprkos tome što znamo da je uravnotežena ishrana jedan od ključnih preduslova za zdrav život, često biramo hranu koja, uz stresan načina života, podstiče prekomernu kiselost organizma.

Baš sve namirnice koje jedemo možemo da svrstamo u one koje stvaraju kiselost i one koje stvaraju alkalnost, što znači da u procesu varenja oslobađaju kisele ili alkalne rezidue. To, međutim, ne znači da namirnice kiselog ukusa (limun, sirće, rabarbara...) stvaraju kiselinu. U stvari, limun alkalizuje telo nakon što ga telo svari. Samu kiselost našeg organizma lako možemo da izmerimo tračicama za testiranje pH urina ili sline, pa tako, ako je vrednost pH u telu manja od 7, znači da je organizam previše kiseo.

Avokado

Ovo kremasto i vrlo alkalno voće ima gotovo dvadeset esencijalnih hranljivih materija, među kojima su kalijum, vitamini E i B kompleksa, kao i vlakna.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Bundeva

Sve biljke iz porodice bundeva imaju visoke nivoe omega-3 i omega-6 esencijalnih masnih kiselina. Imaju i mnogo vitamina A i C, kao i neke vitamine B kompleksa. Prepecite bundevine semenke, bogate belančevinama, pa ih grickajte, a bundevino ulje koristite u salatama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Krompir

Krompir je bogat zdravim ugljenim hidratima. Vezuje kiseline u želucu, a taj alkalni rezultat koristi celom telu. Njegov nutritivni profil uključuje vitamin C, gvožđe, magnezijum i kalijum.

Amarant

Reč je o vrlo sitnim semenkama nalik semenkama maka, ali boja im je žućkastosmeđa ili svetlosmeđa. Za razliku od pravih žitarica, amarant je posebno bogat aminokiselinom lizinom, a sadrži i mnogo vlakana. U 175 grama nalazi se naša celokupna dnevna potreba za belančevinama. Semenke amaranta mogu da se prže, pripremaju se poput kokica, pospu po salati, dodaju za zgušnjavanje supa ili skuvaju kao kaša za doručak.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kelj

Od svih zdravih lisnatih povrća, kelj je možda najkorisniji i može da se pohvali dugim popisom vitamina i minerala - naročito kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i fosfora. Snažnog je ukusa, ali možete lako da ga ublažite dodavanjem drugih namirnica kako biste pripremili hranljivu i ukusnu salatu, zdrav zeleni napitak ili varivo.

Celer listaš

Stabljike celera listaša odlične su za alkalnu ishranu, a stabljike punjene maslacem od kikirikija često se pripremaju za dečje rođendane. Naročito su dobre u supama ili naseckane i posute po salati. Sadrže kalcijum i niacin, potpomažu varenje i snižavaju krvni pritisak.

Celer korenaš

Sadrži vitamine B kompleksa, vitamine C i K, kao i fosfor, gvožđe, kalcijum, magnezijum i antioksidanse. Koren ukusom podseća na anis. Može da se narenda i doda salati, kuva na pari, priprema kao pire.

Bademi

Bademi zapravo nisu orašasti plodovi - oni su semenke. Bogati su belančevinama i kalcijumom, a sadrže i cink i vitamin E. Deluju umirujuće, a u njihovom sistemu su hranljive materije bitne za zdravlje kože. Bademovo brašno odlična je zamena za pšenično brašno u keksu i kolačima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Šargarepa

Šargarepa je puna kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i beta-karotena, koji se pretvara u vitamin A i povoljno utiče na vid. Savršena je kao deo režima čišćenja organizma jer potpomaže čišćenje jetre od toksina.

Čuvajte jetru

Samo mala količina belog luka podstiče enzime jetre koji pomažu izbacivanje toksina, dok grejpfrut, koji je bogat antioksidantima i vitaminom C, podstiče čišćenje jetre. Šargarepa i cvekla imaju obilje flavonida i beta-karotena, koji stimulišu funkciju jetre. Uvedite u svoj jelovnik povremeno i avokado, koji spada u red supernamirnica jer pomaže telu da proizvede glutation, jedinjenje koje je jetri neophodno da bi izbacila štetne toksine. I dodajte sledećem jelu jetrin omiljeni začin: turmerik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading