Beli hleb i slatkiši izazivaju nesanicu

Autor:

Lifestyle

25.12.2019

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beli hleb i veće količine slatkiša izazivaju nesanicu kod starijih osoba, a naročito su ugrožene žene.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Do ovakvog zaključka došli su istraživači sa američkog Kolumbija univerziteta, u čijoj je studiji učestvovalo 50.000 osoba, mahom žena. Kako je otkriveno, prerađena zrna žitarica i šećer povezani su sa nesanicom. Svi ispitanici vodili su dnevnik svoje ishrane i kvaliteta sna, a naučnici su potom analizirali rezultate.

Istraživači su ukazali na to da konzumiranje velike količine šećera može dovesti do toga da nivo šećera u krvi toliko varira da telo počinje da oslobađa hormone koji drže ljude budnima. Takođe bi moglo biti i obrnuto, da nedostatak sna natera ljude da razviju glad i jedu više.

- Naši rezultati ukazuju na važnost ishrane za one koji pate od nesanice - rekao je glavni autor studije dr Džejmes Gangviš i dodao da je pored brige o kilaži nesanica razlog više za izbegavanje slatkiša.

Studija nije utvrdila zašto bi slatkiši i rafinisani ugljeni hidrati, koji uključuju hleb, kolače, peciva i testenine, mogli uticati na nečiji san. Ali dr Gangviš smatra da su za to odgovorne hormonske promene.

11 odsto veća verovatnoća za nesanicu ako jedete više šećera

- Kada se šećer u krvi brzo podigne, telo reaguje oslobađanjem insulina, a za rezultat imamo pad šećera u krvi koji može dovesti do oslobađanja hormona, poput adrenalina i kortizola, i oni mogu ometati san - objasnio je doktor.

Studija je otkrila da su žene sa najvišim rezultatom glikemijskog indeksa u ishrani imale 11 odsto veću verovatnoću da imaju nesanicu, u poređenju sa ženama čiji je glikemijski indeks ishrane bio niži. S druge strane, žene čija je ishrana uključivala veće količine povrća, vlakana i voća imale su manju verovatnoću da su već imale nesanicu ili da će je razviti.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading