LEK ZA 100 BOLJKI: Ljuta papričica i za potenciju

Autor:

Lifestyle

30.09.2017

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aromatična začinska biljka umiruje bol, oslobađa hormon sreće, ima stimulišuće dejstvo na muškost, a koristi se i u kremama za podmlađivanje kože lica.

RepublikaFoto: pixabay.com
Čili papričica

Čuveni čili ili ljuta papričica kod ljubitelja začinjene hrane predstavlja sastojak koji se podrazumeva u gotovo svakom pikantnom jelu. Ne samo da daje šmek brojnim obrocima već može da bude i odličan analgetik - umiruje bol, oslobađa hormon sreće i pobeđue u borbi sa nesanicom. U umerenim količinama poboljšavaa varenje i stimuliše apetit. Pospešuje i funkciju jetre, a ujedno i oslobađa od stresa.

Za bolju koncentraciju

Ruska narodna medicina veruje da je ova začinska biljka odlična i za decu koju pažnja ne drži dugo i koja ne vole da uče. Ljuta papričica kao sastojak jelu može umnogome poboljšati koncentraciju dece jer pozitivno utiče na moždane vijuge.

Brojna istraživanja pokazala su da snažna antioksidativna svojstva kapsaicina, glavnog sastojka ove začinske biljke, uništavaju i maligne ćelije. Pored toga, on obara visok pritisak, balansira dobar i loš holesterol u krvi, te smanjuje rizike od srčanog i moždanog udara. Malo papričice je dovoljno da se svari vrlo težak i obiman obrok. Koristite je i ukoliko imate problem sa crevima. Budući da se u crevima nalaze loše bakterije, a organizam teži da ih se otarasi, čili paprika se odlično bori sa njima.

Pune vitamina C

Ono što će obradovati muškarce jeste činjenica da su papričice odlične za poboljšanje muške potencije. Zato u svoje omiljeno jelo dva puta nedeljno dodajte kašičicu ljute papričice. Ova začinska biljka je obavezni sastojak krema i losiona koji podmlađuju kožu. Pored toga, bogat su izvor vitamina C, imaju ga oko 143,7 miligrama u 100 grama namirnice - oko 20 procenata preporučene dnevne vrednosti, više i od citrusnog voća.

 

Danski istraživači otkrili su da se kapsaicin, glavni sastojak ljutih papričica, može koristiti kao analgetik nakon hirurške intervencije jer utrnulost koju izaziva sprečava prenošenje bola do moždanih centara. Posle njihovog istraživanja pokazalo se da su pacijenti koji su posle operacije slepog creva dobili dozu kapsaicina osećali znatno manju bol od pacijenata koji ga nisu primili.

Čili papričice podstiču rad metabolizma. Verovatno ste primetili da su ljudi koji vole ljuto znatno mršaviji od onih koji beže od ljutih obroka.

LEKOVITI RECEPTI

  • Za inhaliranje sinusa. Skuvajte šerpu vode i dodajte jednu kašičicu istucane ljute paprike. Posle toga se nagnite nad posudu i pokrijte glavu peškirom. Inhalirajte se nekoliko minuta. Ako vas uhvati nagon za kijanjem, ne brinite, to znači da paprika počinje da deluje.
  • Varenje. Kod smetnji u varenju, uzmite prah ljute paprike od 0,5 do dva grama na dan, pomešan sa obrokom.
  • Za iskašljavanje. Mlevenu ljutu papriku pomešajte sa medom u odnosu jedan prema jedan i pijte jednu kašičicu nekoliko puta dnevno sa vodom.
  • Bol u grlu. Kapsaicin iz ljute paprike umiruje bol i dobar je saveznik u borbi sa upalama. Da ne bi imao kontraefekt i nadražio grlo, čili u prahu pomešajte s toplom vodom i grgoljite, ali nemojte gutati. Ovaj postupak doneće olakšanje nakon 15 do 20 minuta.

Za umor

Sastojci:

  • 25 g ljutih papričica
  • čaša votke

Priprema:

Ljute papričice stavite u čašu votke i pijte po deset kapi ovog napitka za vreme svakog obroka. Ovaj postupak primenjujte dve nedelje zaredom da biste se osećali odmornije, savetuju Rusi.

Za podmlađivanje

Sastojci:

  • pola kg putera
  • 200 gr meda
  • kašičica ljute paprike

Priprema:

Pomešajte puter sa 200 grama meda, te ovoj smesi dodajte kafenu kašiku ljute papričice. Ovu kremu mažite na lice nekoliko puta dnevno. Držite je na koži sedam do deset minuta i isperite vodom.

Slatko od ljutih papričica

Sastojci:

  • pola kg šećera
  • 1,5 dl jabukovog sirćeta
  • 200 g svežih ljutih papričica
  • 6-7 pečenih crvenih paprika
  • 4 krupna čena belog luka
  • pola veze peršuna

Priprema:

Šećer razmutite sa jabukovim sirćetom. Papričice sitno iseckajte na oko jedan milimetar debljine (dok ovo radite, stavite rukavice za jednokratnu upotrebu), a crvene paprike iseckajte na rezance, ne tako sitno. Pomešajte sa šećerom i sirćetom i stavite da se kuva. Na pola kuvanja (posle 20 minuta) stavite beli luk i peršun, sve sitno iseckano. Kuvajte još 20 minuta. Ohladite i sipajte u teglu (dobije se jedna tegla od 800 grama).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading