ISTINA O NJENOM GURMANSKOM VELIČANSTVU: Konačan odgovor o kulinarskoj kontroverzi - otkrivamo da li je slanina štetna ili ne

Autor: Republika

Lifestyle

18.01.2020

23:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mljac, mljac... Pržena, pečena... Sigurni smo da je ljubiteljima slanine (u daljem tekstu slaninice) među našim čitaocima već krenula voda na usta, bar onima koji ne mogu da zamisle život bez ove namirnice... Ali... Ah, to "ali"...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Da li je zdrava, da li goji, da li je dobra za holestrol, koliko je treba konzumirati... Ova, ali i brojna druga pitanja svakako su mogla da padnu na pamet onima koji vode računa o svom zdravlju (i izgledu), pa smo rešili, jednom za svagda, da raspetljamo sve misterije i nesporazume vezane za ovu namirnicu, oko koje je, uzgred budi rečeno, verovatno više nesporazuma nego oko bilo koje druge namirnice.

DA LI GOJI?

Ne, i kategorički ne! Najnovija istraživanja pokazuju da se gojimo zahvaljujući konzumaciji ugljenih hidrata iz namirnica, a njih u slanini praktično nema. Ako bi trebalo biti matematički precizan, onda možemo da konstatujemo da u slanini ima oko 3% proteina i 97 % masti, što znači da ne treba da brinete da ćete nabaciti koji kilogram više ako uživate u svojoj sla(s)noj poslastici.

 

 

 

Recept sa slaninom - gurmani znaju zašto...


Iskusni gurmani potvrdiće da je dinstani kupus kada su jela sa slaninom u pitanju, a potrebno vam je svega nekoliko namirnica, koje imate kod kuće. Sitno iseckajte crni i beli luk i propržite sa sitno iseckanom slaninom. Dodajte kupus, takođe sitno seckan (oko polovina veće glavice će biti dovoljna), smanjite temperaturu na ringli i krčkajte oko pola sata. Vodu dodajite po potrebi, i na kraju dodajte začine po ukusu.

DA LI JE ZDRAVA?

Da, ali... Opet to "ali"...

Problem nije u mesu, problem je njegova konzumacija. Drugim rečima, da li je slanina zdrava zavisi od vas i od toga koliko možete da se zaustavite u trenutku kada vas "nešto" (možda njen neodoljiv miris, npr.) "vuče" da glocente još jedno parče. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ne treba posebno naglašavati da ovo važi za slaninu koja u sebi ne sadrži raznorazne hemijske supstance koje su joj dodate kako bi joj se produžio rok trajanja.

Oprez sa slaninom iz masovne proizvodnje

Kada je reč o slanini iz masovne proizvodnje, u tom slučaju treba biti pažljiv. Naime, većina slanina kupljenih u prodavnicama sadrži nitrate, koji se u prerađenom mesu životinja iz neorganskog uzgoja koriste za uništavanje bakterija, ali i kao pojačivač ukusa.

U tome i leži problem, pošto su novija istraživanja su pokazala da nitrati podstiču razvoj tumora, naročito karcinoma debelog creva i rektuma. Naime, nitrati u našem telu se pretvaraju u N-nitrozo jedinjenja koja su kancerogena.

 

 

 

DA LI JAČA IMUNI SISTEM?

Da, jer je bogata i nekim vitaminima, poput cinka ili vitamina B kompleksa. Slanina je bogata i kalijumom, ključnim mineralom za regulaciju krvnog pritiska, a bogat je izvor kvalitetnih proteina koji pomažu u održavanju optimalnog nivoa energije i izgradnji mišićnog tkiva.
 

DA LI ŠTETI SRCU?

Iako je to široko rasprostranjeno mišljenje, relevantna istraživanja pokazala su da ona sadrži korisne omega-3 masne kiseline koje zapravo štite kardivaskularni sistem. To je jedan od razloga zbog kojih su mnoge studije pokazale da je slanina u umerenim količinama u svakodnevnoj ishrani smanjuje pritisak i nivo šećera u krvi, što pomaže u prevenciji dijabetesa, srčanih bolesti i moždanog ili srčanog udara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dragoljub

19.01.2020 19:59

Da budemo iskreni, od svih "prerađevina" najmanje otrova imamo u Slanini, Čvarcima i svinjskoj Masti!! Sve ostalo ima nekakve dodatke koji su dobrim delom kancerogeni!!