Zimski napici za dizanje energije: Za šta su dobri topla čokolada i kuvano vino?
Zaštitite se od prehlada, podignite energiju i poboljšajte imunitet uz ove popularne zimske napitke.
Oni sadrže sastojke za koje je dokazano da štite od bolesti!
Topla čokolada
Kakao iz tople čokolade podiže nivo serotonina i endorfina u telu, pa tako popravlja raspoloženje i daje energiju. Osim toga, snižava pritisak, smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara i gubitka pamćenja koje je povezano sa starenjem.
Kuvano vino
Poznato je da je vino dobar izvor snažnih antioksidanasa koji štite od kardiovaskularnih bolesti i "produžavaju" život. Pomorandža, koji se stavlja u kuvano vino, bogata je vitaminom C.
Cimet, takođe nezaobilazan sastojak ovog topog napitka, reguliše šećer i holesterol u krvi, a takođe i štiti od prehlade.
Topli sok od jabuke
Mada se kod nas ne konzumira često, ovaj napitak je izuzetno popularan u Americi. Pravi se od soka sveže ceđenih jabuka (ili soka od jabuka bez konzervanasa i dodatohg šećera) koji se zagreje, doda mu se cimet, kora pomorandže, muskatni oraščić i karanfilić.
Kako pomaže? Jabuke sadrže kvercetin koji štiti ćelije mozga od pojave Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, a fitohemikalije u ovoj zdravpj voćki smanjuju rizik od raka debelog creva, bolesti srca i dijabetesa.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)