Magično mleko: Kefir ima više dobrobiti od jogurta, evo koja čuda pravi u našem organizmu!

Autor: stil.kurir.rs, Republika

Lifestyle

11.01.2020

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog mnogobrojnih dobrobiti, kefir je bolji od jogurta i zato bi trebalo da ga, bar povremeno, zamenimo ovim napitkom.

Foto: pixabay.com
Zbog svojih lekovitih sastojaka kefir se smatra velikim saveznikom zdravlja

Kefir je toliko zdrav napitak da ga čak zovu i "magično mleko". Pravi se od kozjeg, kravljeg ili ovčijeg mleka, koje je pomešano sa zrnima kefira i ostavljeno da fermentira. Prepun je probiotika, zdravih kvasaca, vitamina, minerala i hranjivih sastojaka. Lako ga konzumiraju oni ljudi koji imaju problema sa tolerancijom na laktozu. Mnogo je razloga zbog kojih je kefir bolji od jogurta i zato bi trebalo da ga, bar povremeno zamenimo ovim napitkom.

Šta su to kefirna zrnca?

Reč je o kombinaciji kvasca i posebnih bakterija, izmešanih sa raznim proteinima, lipidima i šećerima, od kojih se formiraju "klanovi" zdravih bakterija u fementisanom mleku i zato kefir ima gušću strukturu. Kefir je vrlo staro piće (veruje se i više od 5.000 godina). Došao je do nas putujući sa Kavkaza, preko Kine.

Zašto je kefir tako zdrav?

On ima mogućnost da očisti naše telo i probavni trakt, eliminiše loše bakterije, poboljša imuni sistem, kontroliše dijabetes i netoleranciju na laktozu. Vrlo je koristan onima koji žele da smršaju, poboljšaju zdravlje kože i kose i da se zaštite od raznih gljivičnih i virusnih infekcija.

Za probavu je mnogo bolji, jer sadrži zdrave probiotike, koji mogu da izbace loše bakterije iz creva i pomažu nam da bolje prihvatimo i obradimo hranu. Uz to, sadrži dijetalna vlakna i sprečava pojavu zatvora. Oboleli od dijabetesa i oni koji ne podnose laktozu trebalo bi da redovno konzumiraju kefir. Kefir sadrži šećere, ali i bakterije koje "jedu" laktozu.

Višak šećera se izbacuje iz organizma pre nego što uspe da izazove probleme sa šećerom u krvi. Oni koji konzumiraju kefir trebalo bi da imaju na umu da ovaj napitak zaista čisti organizam, pa je moguće da malo češće posećujete toalet.

Opšte zdravlje

Pun je vitamina C i dobrih minerala i zato je odličan za jačanje imuniteta. Bogat je i proteinima i jača metabolizam, ali i poboljšava zarastanje rana i brži oporavak. Neka ga imaju na umu i oni koji imaju problema sa arteriosklerozom ili koji su imali moždani ili srčani udar. Kefir i za njih može biti vrlo koristan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading