Ishrana pre i posle operacije po preporuci lekara

Autor: Jovana Šipčić

Lifestyle

12.02.2020

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zdrava i pravilna ishrana neophodna je i dok smo zdravi, a posebno kada imamo zdravstvene tegobe.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Hirurške intervencije za ljudsko telo predstavljaju veliki stres, a oporavak i jačanje imunog sistema pre i posle operacije moguć je samo uz pravilnu ishranu. Hranom se mogu sanirati otoci, modrice, upale i rane, koji često ostaju i posle operacije, i da bi se telo što brže vratilo u normalu, potrebno mu je obezbediti prave namirnice.

Ruski lek pre operacije: jača imunitet, čisti creva, uklanja viruse iz tela

RepublikaFoto: pixabay.com
Sastojci:
  • 4 čaše prirodnog kefira (od kefirne gljive)
  • 150 g kuvane i ispasirane bundeve
  • kašika prirodnog meda
Priprema:

Kefir i kuvanu i ispasiranu bundevu dobro izmešajte, pa dodajte kašiku prirodnog meda. Ovo je zaista odličan napitak koji izvanredno deluje na organe za varenje, ubrzava metabolizam i jača imunitet celog organizma.

RepublikaFoto: pixabay.com

Šargarepa i slatki krompir

Ovo narandžasto povrće obiluje beta-karotenom, organskim jedinjenjem koje se u organizmu pretvara u vitamin A. Ovaj vitamin je veoma značajan za zdravlje kože, sluzokože i tkiva, pa može pomoći i da lakše zarastu rane posle operacija. Šargarepa i slatki krompir, osim toga, obiluju i biljnim vlaknima. Najlakši i najbrži način pripreme jeste barenje, a krompir se može ispeći i s malo maslinovog ulja.

 

Hidracijom, proteinima, mineralima, ali i brojnim receptima sa kurkumom, semenkama, orašastim plodovima, koje savetuju ruski lekari, organizam jača nakon svake operacije, odnosno hirurške intervencije, koja ga iscrpljuje. Osim što se u postoperativnom periodu mora voditi računa o vrsti namirnica koje se unose u organizam, važan je i način njihove pripreme.

 

 

Hidratacija

Za smanjenje stresa pre operacije, zdraviju kožu, ali i brži oporavak nakon hirurških intervencija pravilna hidracija je od velike važnosti. Voda pomaže da kiseonik i ostali nutrijenti lakše stignu u sve delove organizma, pa tako i proces zarastanja rana kraće traje.

RepublikaFoto: pixabay.com

Trebalo bi da se pije najmanje osam čaša vode dnevno, postepeno malim gutljajima. Tečnost smanjuje osećaj zamora, mučninu i glavobolju nakon operacije

Vlakna

Jedna od stvari na koju se većina ljudi žali nakon operacije jeste zatvor. Da bi se ove komplikacije izbegle, neophodan je veći unos vlakana. Njih ima u svežem voću i povrću, ovsenoj kaši, integralnom hlebu. Treba izbegavati namirnice koje pojačavaju opstipaciju - dehidriranu hranu, slatkiše, prerađene proizvode, crveno meso. Suve šljive su naročito dobre za regulisanje probave i mekšu stolicu.

Probiotici

Posle svake hirurške intervencije prepisuju se antibiotici kako bi se sprečile infekcije. Ipak, duža upotreba, osim loših bakterija, uništiće i one dobre, koje su neophodne za pravilno varenje.

RepublikaFoto: pixabay.com

S obzirom na to da naš imuni sistem u velikoj meri zavisi od pravilnog rada creva, treba obnoviti dobre bakterije kako bi organizam povratio zaštitu. Zato se preporučuje hrana bogata probioticima jogurt, kefir, kvas, kombuha, kimči, mahunarke.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading