Superhrana: Jedite ovih pet namirnica i preporodite svoj organizam

Autor:

Lifestyle

07.02.2020

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Superishrana je trend koji se pojavio od nedavno, a predstavlja unos namirnica koje u sebi sadrže veliku koncentraciju hranljivih materija koje su blagotvorne za telo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zbog svojih brojnih pozitivnih uticaja na organizam, od poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja do uticaja na lepotu kože i kose, nutricionisti savetuju da superhranu obavezno uvrstite u svoj svakodnevni jelovnik.

Stručnjaci predviđaju da će sledeće namirnice obeležiti ovu godinu:

Semenke konoplje

Semenke konoplje su sačinjene od čak 33% proteina. Osim toga, ovaj protein se apsorbuje gotovo 100%. Kanabis takođe sadrži mnogo vrednih aminokiselina za ljudsko telo.

Kupina

Da li ste znali da kupine sadrže više antioksidanata nego borovnice? Takođe, ove bobice sadrže puno vlakana. Mogu se koristiti kao sastojak za smuti, preliv za žitarice i voćne salate, a najbolje ih je jesti sveže.

 

 

Sirup od crne zove

Malo ljudi zna, ali u stvari bobice zove imaju neverovatna blagotvorna svojstva. U stara vremena su čak verovali da mogu produžiti život. Sirup od zove se preporučuje odmah nakon jela, kao dodatak u napitke, salate i razna pića. Ovaj proizvod sadrži vitamine i aminokiseline – blagotvorno deluje na varenje, poboljšava raspoloženje i opšte zdravlje tela.

RepublikaFoto: pixabay.com
Konzumacija sardina doprineće lepšem izgledu vaše kože

Sardine

Jedna od najpovoljnije superhrane svih vremena. Sardine su odličan izvor selena, fosfora, omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Ova riba pomaže u snižavanju holesterola u krvi, ima protivupalna svojstva, a takođe smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. I još jedna porcija sardine čini polovinu dnevne potrebe za proteinima. Zbog toga je proizvod odličan za mršavljenje, a takođe pomaže u poboljšanju stanja kože.

 

 

Rukola

Rukola je takođe zaslužila titulu superhrane. Ima puno kalcijuma i gvožđa, korisna je za probavu i još se bori sa bakterijama holesterolom. Rukola takođe štiti ćelije tela od starenja, daje energiju i umiruje živce. U svakom slučaju, rukola je idealan proizvod za one koji su na dijeti. Sadrži puno vlakana i malo kalorija. Može se jesti u velikim količinama, dobro se slaže sa mnogim proizvodima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading