Bolovi u zglobovima zbog promene vremena zadaju grdne muke: Evo šta treba da uradite da olakšate sebi život

Autor:

Lifestyle

04.02.2020

10:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnoge osobe se ovih dana žale na bolove u zglobovima usled nagle promene vremena. Iako neki smatraju da je ovo samo mit, naučnici ipak dokazuju da su vremenske prilike i bolovi usko povezani.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Posebno je to čest slučaj kod osoba koje boluju od nekih hroničnih bolesti i pate od hroničnih bolova. Na primer, studije potvrđuju jasnu vezu između hladnoće, vlažnog vremena i bolova povezanih s artritisom.

Iako naučnici još uvek nemaju jasnu predstavu o tome kako je sve povezano, ipak su izdvojili nekoliko faktora koji utiču na pojavu bola usled promene vremenskih prilika.

1. Sa padom temperature, telo zadržava toplinu šaljući više krvi u srce i pluća. Smanjena i usporena cirkulacija u ekstremitetima dovodi do razvoja bolova i krutosti u zglobovima.
2. Promene u pritisku vazduha izazivaju širenje ili kontrakciju vezivnih tkiva, mišića i drugih tkiva što stvara pritisak na živce i izaziva bolove u zglobovima.
3. Oštećena hrskavica izlaže živce u zglobu što ih može učiniti osetljivim na promene pritiska.
4. Zglobovi se ukrućuju i postaju bolni usled neaktivnosti tokom hladnih, kišnih ili dana sa viskom vlažnošću vazduha.

Zaključak dosadašnjih istraživanja jeste da sa kišovitim i hladnijim vremenom dolazi do pojave bolova kako kod osoba koje imaju neku hroničnu bolest, tako i kod zdravih ljudi. 

 

Uprkos tome što ova pojava nije do kraja naučno rasvetljenja, postoji nekoliko stvari koje možete da primenite i olakšate bol:

Budite aktivni

Da bi ste umanjili bol trebalo bi da radite vežbe koje aktiviraju zglobove. Najbolja preporuka lekara jeste da se radi joga, naročito ona za početnike, kao i lagane vežbe koje neće preopteretiti, već samo aktivitrati zglobove.

Održavajte zdravu telesnu težinu

Zdrava telesna težina ima niz prednosti za zdravlje, od zdravlja kardiovaskularnog sistema do zdravlja zglobova. Gojaznost pravi preveliki pritisak na zglobove i upravo osobe koje imaju prekomerenu telesnu težinu često osećaju bolove kod promene vremena.

RepublikaFoto: twitter.com/3AW Melbourne
Trudite se da se zdravo hranite jer je prevencija najbolji lek

Jedite zdravo

Zdrava prehrana nije bitna samo radi održavanja tjelesne težine, već neke namirnice pogoduju smanjenju upalnih procesa i bolovima.

Omega 3 masne kiseline – neophodan su deo svake zdrave prehrane. Masne ribe poput lososa, skuše, haringe, sardina ili tune izvrstan su izvor omega-3 masnih kiselina i vitamina D koji pomažu u smanjenju upalnih procesa i smiruju simptome artritisa.

Prema zdravstvenim organizacijama, savjetuje se nedeljno imati barem 2 obroka koji sadrže neke od navedenih masnih riba zbog njihovih anitupalnih delovanja. Ukoliko ne volite ribu, dobri izvori omega-3 masnih kiselina su orasi, čia semenke, lanene semenke ili omega-3 masne kiseline možete uzimati kao dodatke ishrani.

 

 

Zeleno lisnato povrće – spanać, blitva, kelj, zelena salata i slične namirnice bogate su antioksidansima i kalcijumom koji pomažu u smanjenju upalnih procesa i mogu spriječiti napredovanje osteoartritisa.

Vitamin C – citrusno voće kao što su pomorandže, grejpfrut, limun i limeta, bogati su vitaminom C koji može pomoći u smanjenju upalnih procesa i održati zdravlje zglobova. Isto tako trudite se da unosite i povrće koje je bogato vitaminom C, kao što je crvena paprika.

Maslinovo ulje - sadrži oleokantal, prirodno protuupalno sredstvo koje ima svojstva slična onima koja se nalaze u ibuprofenu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Pronađite tehniku koja će vas opustiti i upražnjavajte svakodnevno

Poboljšajte raspoloženje

Stres i anksioznost mogu uništiti vaše telo. Fokusiranjem na mentalno zdravlje možete znatno poboljšati svoje fizičko blagostanje. Nakon što pronađete tehniku ublažavanja stresa koja deluje na vas, upražnjavajte je svakodnevno i biće manje bolova u vašim zglobovima i uopšte, celokupni organizam će osetiti blagotvornost mentalnog opuštanja.

 

 

Primena svih, ili samo nekih od ovih saveta, lakše ćete proći kroz ovaj period hladnijeg i kišovitog vremena. Ali, uvek treba imati na umu da pojava bolova usled promena vremenskih prilika signalizira da nešto nije u redu sa organizmom. Zato je poželjno, da ukoliko vam se javljaju ove tegobe, pripazite na svoje zdravlje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading