Moćan narodni lek: Majčina dušica od davnina pomaže kod respiratorne infekcije, grlobolje i kašlja!

Autor:

Lifestyle

26.03.2020

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Majčina dušica je jak antioksidans i biljka bogata vitaminima i mineralima, pa je kao takva neizostavna u našoj kuhinji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Koristite prirodni lek

Timijan je začinska biljka, a s obzirom na njena lekovita svojstva nije ni čudno da je u narodu zovemo majčina dušica.

Snižava krvni pritisak, jača imunitet, leči respiratorne infekcije, ublažava kašalj i grlobolju, probavne probleme, neguje kožu, briše akne, a posebno je dobra kod psihičkih problema - anksioznosti, depresije i nesanice. Možemo zaključiti da nas majčina dušica neguje "od glave do pete".


Ova izuzetno aromatična biljka obiluje antioksidansima, vitaminima A, C, E i K i mineralima kao što su kalcijum, gvožđe i fosfor, što je čini jednim od neizostavnih začina u prehrani i čajeva. Supstanca thymol koja se nalazi u timijanu uništava mikrobe.

 

 

Majčinu dušicu možemo koristiti svežu ili sušenu, na različite načine. Odlično ide uz ribu i meso, ali će obogatiti i supice, pečeni krompir i rižoto od piletine. 


Studija objavljena u časopisu Plant Foods for Human Nutrtion pokazala je da majčina dušica snižava pritisak i usporava otkucaje srca, pa se preporučuje dnevno dve do tri šoljice čaja od ove biljke za pomoć kod hipertenzije. Ako ste napeti i anksozni, majčina dušica će pomoći da se smirite i naspavate. U tu svrhu koristi se hiljadama godina.
RepublikaFoto: pixabay.com
Majčina dušica

Inhalacija

Majčinu dušicu možete i inhalirati, što će dovesti do još boljih rezultata u terapiji. Time ispunjavate dva glavna uslova za iskašljavanje: dobra hidratacija organizma i vodena para, koja sadrži lekovite sastojke majčine dušice, uspešno razređuju sekret u bronhijama.

U srednjem veku Evropljani su je stavljali pod jastuk kako bi imali miran san. Osim ugodnog i umirujućeg mirisa, timijan sadrži vitamin B6 koji ublažava stres i učestvuje u stvaranju neurotransmitera serotonina, zaduženog za dobro raspoloženje.

Serotonin nam pomaže da se nosimo s depresijom, anksioznošću i bilo kojom drugom vrstom napetosti. Ako imate problem sa nesanicom, savetuje se da svako veče pred spavanje skuvate sebi čaj od majčine dušice. To će vas opustiti i omogućiti miran san.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dobar čaj od majčine dušice

  • nikada se ne kuva i ne drži u otvorenoj posudi
  • za pripremu treba uzeti dovoljnu količinu biljke
  • majčina dušica sadrži lekovite sastojke koji lako isparavaju pa se sprema kao oparak
  • kuvanjem u otvorenoj posudi oni ispare pa tako pripremljen čaj nema lekovitog svojstva
  • čaj pripremljen s nedovoljnom količinom biljke takođe nema lekovitog svojstva
  • da biste skuvali dobar čaj, uzmite supenu kašičicu majčine dušice, prelijte sa 200 ml ključale vode, poklopite i nakon pola sata procedite
  • pa zasladite medom i pijte tri do četiri šoljice na dan

 

Protiv bronhitisa

Mališanima se najčešće daju čaj od kamilice u filter-vrećicama i voćni aromatični čajevi, ali treba znati da je čaj od majčine dušice mnogo bolji izbor. Ova biljka je potpuno sigurna i mogu je bez straha konzumirati i deca. Korisna je u lečenju mnogih boljki koje pogađaju decu, pre svega bronhitisa. Nemirni ili nervozni mališani će zahvaljujući majčinoj dušici brzo utonuti u san.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading