Nisu za bacanje! 5 načina da efikasno iskoristite ljuske od jaja

Autor:

Lifestyle

13.05.2020

03:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljuske od jaja obično završe u kanti za smeće. Međutim, postoji najmanje pet razloga da nikako ne bacate ovu korisnu namirnicu iz kuhinje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pročistite odvode

Nekoliko ljuski jajeta sitno zdrobite i ubacite u odvod, zatim pustite vodu da teče. Pod mlazom će ljuska prolazeći kroz cevi i na sebe “navući” nečistoće i masnoće. Tako će ljuske uspešno odraditi posao vodoinstalatera.

Đubrivo

Kalcijum koji se nalazi u ljusci jajeta odličan je kao prirodna prehrana povrću u bašti. Zbog toga ljuske od jajeta smrvite i stavite u rupu u kojoj ćete posaditi povrće. Osim toga kada zemljište pripremate za mirovanje u kasnu jesen, pobacajte po bašti ljuske od jaja i prekopajte zemlju.

Prirodni pesticid

Osim što pomaže biljkama da se zdravije razvijaju, ljuska od jajeta takođe tera razne štetočine iz bašte. Dovoljno je da izmrvite ljusku oko biljke i zaboravite na nezvane gosti u vašem zelenom vrtu.

RepublikaFoto: twitter.com/LiveScience

Sredstvo protiv svrba

Ljuske jajeta ostavite u tegli sa jabukovim sirćetom. Nakon dva dana dobićete homogenu smesu koju možete da koristite kod iritacija kože i ujeda insekata. Ljuske u kombinaciji sa sirćetom ublažavaju svrab i daju prijatan osećaj na koži.

Čistač kamenca

Izmrvite ljusku od jajeta na što sitnije komade, za to će vam trebati tučak za meso I krpa u koju ćete staviti ljusku. Zatim, ljusku pomešajte sa sirćetom i smesu koristite kao sredstvo za uklanjanje kamenca sa sudopere i posuđa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading