(RECEPT) Sočan i mek kukurzni hleb koji čuva srce
Kukuruzni hleb je izuzetno zdrav i trebalo bi češće da ga imate na trpezi.
U odnosu na bleli hleb od pšeničnog brašna, kukurzni hleb ima manje ugljenih hidrata, pa je samim tim i manje kaloričan. Sadrži veći broj vlakana i izuzetno je blagotvoran za probavu, u sebi ima manje glutena te ne dovodi do alergijskih reakcija.
Zbog njegovih lekovitih svojstava, posebno zbog smanjenja holesterola i sprečavanja taloženja naslaga u krvnim sudovima, preporučljivo je da ga uvrstite u svakodnevnu ishranu.
Sastojci:
- 200 g kukuruznog brašna
- 200 g oštrog brašna
- 200 g glatkog brašna
- 20 g (pola kockice) kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 1 žumance
- 350 ml vode
- 100 ml mleka
- 50 ml ulja
Priprema:
U kukuruzno brašno umeštajte so i poparite vodom pa sve dobro izmešajte i ostavite da se ohladi. Kvasac razmutite u mlakom melku sa šećerom i ostavite da se hrani dok se ne stvori pena.
U brašno dodajte redom nabrojane sastojke i na kraju razmućeni kvasac. Po potrebi dodajte nekoliko kašičica pšeničnog brašna ako je testo retko, ali neka ostane mekano i pomalo lepljivo. Posipajte brašnom i pokrijte smesu da naraste.
Nakon što testo duplira svoju zapreminu, premesite ga i ostavite ponovo da naraste. Pre nego što krenete sa pečenjem, testo zarežite na nekoliko mesta do po dubini, otprilike do polovine zapremine.
Pecite na 170 stepeni pokriveno folijom oko sat vremena, a nakon toga sklonite foliju i pecite još 30 minuta.
Hleb izvadite i sa svih strana premažite uljem. Zatim umotajte u valžnu krpu i neka tako odstoji pola sata. Prijatno.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)