PUNO VITAMINA, MALO KALORIJA: Tikvice snižavaju holesterol
Bilo da želite da izgubite koji kilogram, sačuvate srce ili uspostavite pravilan rad creva, tikvice su hrana koju ne smete da zaobiđete.
Foto: pixabay.comOva biljka iz porodice bundeva je zapravo voće, mada se u kulinarstvu tretira isključivo kao povrće, i to veoma zdravo. Bogata je i mineralima, magnezijumom, gvožđem, dijetalnim vlaknima, beta karotenom, vitaminom C. S obzirom na to da u 100 grama tikvica ima svega 20 kalorija, obavezan su sastojak na meniju osoba koje bi želele da regulišu telesnu težinu.
Magnezijum i kalijum iz tikvica normalizuju krvni pritisak, a dijetalna vlakna snižavaju nivo holesterola. Preporučuju se i za izlučivanje mokraće, a zbog veoma blagog ukusa savetuju se kod gastritisa i upale tankog creva. Tada ih treba jesti kuvane ili pečene. Takođe, iz njih možete da iscedite sok.
Nutrijenti koje sadrži tikvica blagotvorno deluju i na zdravlje probavnog sistema. Visok unos prehrambenih vlakana podstiče pražnjenje creva, a ujedno i uklanjanje otrova iz organizma.
U sezoni tikvice treba konzumirati dva puta nedeljno.
Tikvice rešavaju i kožne probleme. Ulje iz semenki tikvice usporava starenje, uklanja mitesere, akne i bubuljice. Takođe, osvežava kožu i njen ten. Za tretman tikvicama je potrebno da ih isečete na tanke kriške i poslažete na kožu lica. Ostavite da deluju 20 minuta da bi vaše pore apsorbovale minerale. Isperite lice mlakom vodom.
RECEPTI
Pohovane tikvice
Sastojci:
Foto: pixabay.com
- 2 veće tikvice (ili 3 manje)
- 3 jaja
- 3 čena belog luka
- 50 g sira (nije obavezno)
- brašno
- so ili začin od suvog povrća
- svež peršun
- sveže začinsko bilje
Priprema:
Oljuštite i narendajte tikvice. Dodajte jaja, ispasirani beli luk, naseckani sveži peršun i brašno (postepeno). Masa treba da bude malo gušća nego za palačinke. Dodajte so ili začin po ukusu i rendani sir (po želji). Kutlačom vadite masu i pržite na vrelom ulju. Okretati ih širokom lopaticom. Vaditi na papirni ubris da bi se ocedile od viška masnoće. Ukrasiti svežim začinskim biljem.
Čorba od tikvica
Sastojci:
Foto: pixabay.com
- veća tikvica
- srednja glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- začin od suvog povrća
- kašika brašna
- šolja mleka
- maslinovo ulje, sirće
- bosiljak
Priprema:
Crni luk sitno iseckajte, pa pržite na ulju dok ne postane staklast. Operite šargarepu, ogulite tikvicu i očistite je od semenki, iseckajte povrće na kockice, pa dodajte uprženom luku. Dodajte vodu i stavite da se prokuva dok povrće ne omekša. Dodajte pola čaše mleka i začin od suvog povrća. Ispasirajte čorbu štapnim mikserom. Na kraju dodajte vodenu zapršku (dve do tri kašičice brašna razmutite u pola čaše mleka) i posle nekoliko minuta skinite s vatre. Po želji, pred serviranje, možete da dodate i sirće. Ukrasite listićima bosiljka ili nekog drugog začinskog bilja.
Musaka od tikvica
Sastojci:
Foto: pixabay.com
- 6 tikvica srednje veličine
- 900 g mlevene junetine
- 250 ml sosa od paradajza
- 150 g seckanog crnog luka
- 3 kašike prezli
- kašičica origana
- pola kašičice cimeta
- čen sitno seckanog belog luka
- malo soli i bibera, po ukusu
- umućeno jaje
- 150 ml bešamel sosa
Priprema:
Isecite tikvice na kriške debljine oko pola centimetra. Zagrejte ulje na tiganju i pecite tikvice dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite tikvice i stavite ih u posudu obloženu ubrusom koji će upiti suvišnu masnoću. Pržite crni luk na ulju dok ne dobije blagu boju, pa dodajte i beli luk, a zatim i meso. Ostavite na vatri dok se ne skuva. Dodajte cimet, so i biber i dobro promešajte. Zatim dodajte sos od paradajza i origano i ostavite da se lagano krčka oko 20 minuta. Posudu za pečenje podmažite puterom, a zatim ređajte red tikvica, pa namažite mešavinom sa mesom. Završite bešamel sosom, a preko njega stavite blago umućeno jaje. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.

Komentari (0)