PROTIV ZIMSKE DEPRESIJE: Hrana za dobro raspoloženje

Autor: M. LESKOVAC - J. JOKANOVIĆ

Lifestyle

15.11.2017

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski lekari smatraju da loše raspoloženje uglavnom nastaje pod uticajem smanjene dnevne svetlosti, pa zato treba boraviti što više napolju i u ishranu uvrstiti nekoliko korisnih namirnica.

 

RepublikaFoto: pixabay.com
Provodite više vremena na Suncu

Osećanje tuge i bezvoljnosti, apatija, razdražljivost i nisko samopoštovanje simptomi su koji ukazuju na zimsku depresiju, koja je u medicini poznata kao sezonsko afektivni poremećaj. Kako prenosi ruska Gazeta, ovaj sindrom ne karakterišu samo navedeni emocionalni već i kognitivni poremećaji: poteškoće sa koncentracijom, gubitak memorije, pad intelektualnih aktivnosti.

- Takođe su stalno prisutni umor i pospanost. Povećana je potreba za snom, ali kako osoba koja pati od zimske depresije loše spava, teško se ujutru budi i zamor nastavlja da je prati tokom dana - piše Gazeta.

Terapija svetlošću

Preostala dva simptoma - povećana potreba za hranom i žudnja za slatkišima, u kombinaciji s ostalim, oslabljuju imunitet, povećavaju učestalost prehlada i drugih bolesti. Ali, ako ove simptome imate prvi put ove zime i oni blede kako praznici odmiču, niste oboleli od zimske depresije.

Stručnjaci ruskog naučnog centra za mentalno zdravlje, istražujući ovaj problem pod nadzorom dr Vladimira Medvedeva, utvrdili su da se dijagnoza sezonske depresije može sa sigurnošću ustanoviti samo ako se depresivne epizode javljaju više od tri godine zaredom u istoj sezoni.

Ruski lekari zastupaju i tezu da zimska depresija u većini slučajeva nastaje usled hormonalnih promena pod uticajem smanjenja dnevne svetlosti. Mrak podstiče izlučivanje melatonina, hormona epifize koji podstiče san. U normalnim količinama melatonin čak ublažava depresiju, ali u zimskim mesecima, kada dan kratko traje, povećane količine melatonina doprinose razvoju zimske depresije.

Zato je, prema mišljenju ruskih lekara, u lečenju ključna svetlost. Foto-terapija se može izvesti u klinikama, u posebnim kutijama u kojima se pacijent ozračava svetlošću visokog intenziteta.

Crveno voće umesto slatkiša

Ipak, mnogo možete učiniti i sami, piše ruska Gazeta.

- Provodite više vremena na ulici čak i kada je oblačno vreme jer, i u odsustvu sunca, napolju je svetlost veća od sobne. Takođe, uravnotežite ishranu. Konzumirajte više složene ugljene hidrate, a smanjite potrošnju slatke hrane i ne zaboravite unos vitamina C, A i D. U lečenju zimske depresije posebno je korisno povrće i crveno voće (suve kajsije, crvene paprike, cvekla), bogato hranljivim materijama koje pomažu da se ovo stanje prevaziđe. Za povećanje nivoa serotonina pomaže tamna čokolada - navodi Gazeta i dodaje da su neizostavni u lečenju zimske depresije koktel sa matičnjakom, kao i proklijala pšenica.

Ruski doktor Aleksej Kovaljkov preporučuje konzumiranje četiri vrste namirnica koje doprinose oslobađanju hormona sreće.

- Prvo, to je kaša od ovsenih pahuljica. Svako jutro počnite sa ovsenim pahuljicama sa mlekom, u koje ste dodali jednu kašičicu meda. Zatim sveža paprika, najbolje žute boje. Neka vam dan ne prođe bez banane - i pola banane dnevno je dovoljno. Najzad, neizostavna je čaša dobrog crvenog vina - kaže Kovaljkov. Ako konzumirate ove namirnice, odmah ćete osetiti kako vam se raspoloženje popravlja u tolikoj meri da će vam se činiti kao da letite, tvrdi ruski lekar.

Ruski lekari savetuju i da obavezno pronađete vremena za fizičku aktivnost.

- Vežbajte najmanje 30 minuta tri puta nedeljno, ali je poželjno i više. Održite aktivan društveni život, održavajte kontakte sa ljudima - zaključuju ruski lekari.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading