ČIŠĆENJE ORGANIZMA: Evo kako da se oslobotite veštačkih aroma

Lifestyle

31.10.2017

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dodaci hrani mogu da izazovu alergije, poremećaj metabolizma i mnoge druge bolesti. Zato je potrebno na vreme reagovati i detoksikovati organizam.

 

 

RepublikaFoto: pixabay.com
Obavezno pijte dovoljno vode

Veštački dodaci koji hrani daju miris i ukus i preterana upotreba pojačivača ukusa mogu da izazovu alergije, probleme sa astmom, poremećaje metabolizma i neurodegenerativne bolesti.

Među najštetnijim su arome dima, crnog i zelenog čaja i kafe, koje oštećuju DNK i time aktiviraju najviši nivo gena p53, koji se povezuje sa nastankom tumora. Pirogalol i galna kiselina sastojci su tečnog dima koji su se pokazali kao najgori. Pirogalol, koji se obično nalazi u sušenoj hrani, kobasicama i sojinim proizvodima za vegane, nalazi se i u dimu cigarete, boji za kosu, kafi, kori hleba, prženom sladu i kakao prahu, dok se galna kiselina može naći u čaju i kafi.

ZAČEPLJUJU ARTERIJE

Dodaci poput konzervanasa, emulgatora, pojačivača arome, veštačkih boja i stabilizatora takozvane su tihe droge jer svaki put kad ih unesemo u organizam zahtevaju dopunsko angažovanje svih organa. Mnoge veštačke arome ne razlažu se u organizmu, već se u njemu talože, pa lako može da se desi da putem krvotoka dospeju tamo gde su nepoželjne - u neke od naših organa.

Nutricionista Branka Mirković kaže da industrijski prerađena hrana nema nikakve nutritivne vrednosti.

- Ona ima previše soli i šećera, veštačkih boja koje organizam ne može da preradi. Prerada tokom koje se dodaju razne arome koristi se i u mesnoj i mlečnoj industriji. Imate margarin sa ukusom maslaca, posni kačkavalj od biljnog, prerađenog ulja. Sve je to nezdravo, opterećuje jetru i bubrege, začepljuje arterije i povećava rizik od srčanog i moždanog udara - objašnjava Mirkovićeva.

JEFTINIJE OD PRIRODNIH

Fitoterapeut dr Svetlana Oljhovska objašnjava da odrastao čovek godišnje unese 3,71 litar pesticida, pet kilograma veštačkih aroma, boja i konzervanasa i dva kilograma štetnih materija koje udišemo kroz vazduh. Iako arome mogu da se dobiju i prirodnim putem, sintetičke hemikalije u veštačkim aromama znatno su jeftinije, pa se pojačivači ukusa često proizvode čak i od materija koje nisu pogodne za ishranu. Tako pojedini sintetički ukusi nastaju od nafte.

- Ustanovljeno je da veštačke arome putem kože, usta i čula mirisa dospevaju u krvotok i raznose se po celom organizmu do svake ćelije, prodiru u njih i izazivaju genetske promene. Zato bi trebalo što više smanjiti unos prerađene hrane - kaže dr Oljhovska.

Kao jedan od metoda detoksikacije, preporučuje se da svakog dana popijete po jednu čašu soka od citrusa (naročito grejp i limun), da postite na vodi i ulju dva dana nedeljno i da izbegavate crveno meso.

Mononatrujum-glutaminat najopasniji

Slatkiši i konditorski proizvodi uglavnom sadrže veštačke arome i boje koje zavaravaju naš informacioni sistem i stvaraju zavisnost od određene namirnice. Najrasprostranjenija aroma je mononatrijum-glutaminat, koji se na ambalaži nalazi pod oznakom E-621. To je pojačivač ukusa koji se dodaje slanim začinskim mešavinama, raznim grickalicama, mesnim i mlečnim proizvodima. Ima ga i u gotovim jelima. Smatra se da je uzročnik glavobolje, vrtoglavice, grčeva, proliva i zabranjen je u dečjoj hrani.

Foto: pixabay.com

Saveti za čišćenje organizma:

  • kada ste žedni, pijte samo vodu i biljni čaj bez šećera
  • jedite što više svežu, neprerađenu hranu
  • postite na vodi i ulju dva dana nedeljno
  • izbegavajte crveno meso
  • jedite kombinovanu i raznovrsnu hranu
  • smanjite unos šećera
  • jedite upola manje od uobičajenog
  • jedite namirnice bogate vlaknima
  • svakog dana popijte po čašu soka od citrusa
  • izbegavajte alkohol i kofein

Najbolje biljke za detoksikaciju:

  • Rotkvice - čiste i razlažu pesak u žuči i bubrezima
  • Zelena salata - čisti creva, jetru i krvne sudove
  • Kopriva - čisti krvotok i osnažuje krv
  • Maslačak - čisti jetru i žuč, uklanja holesterol iz krvi
  • Bokvica - oslobađa sluz iz organizma, daje viskoznost krvi, čisti sitne kapilare

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading