RUSKI NARODNI RECEPTI: Rešite problem loše probave

Lifestyle

19.10.2017

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne postoji osoba koja bar jednom u životu nije doživela neprijatnu epizodu s probavom i patila od zatvora, dijareje ili nadutosti. Rusi za ove probleme imaju korisne savete.

RepublikaFoto: pixabay.com
Oslobodite se zatvora prirodnim putem

Probleme sa varenjem, crevnom florom, opstipacijiom i stomakom, prema ruskim narodnim lekarima, najbolje ćete izlečiti pomoću brojnih lekova koji u sebi sadrže razne vrste povrća poput spanaća, cvekle, a potom i kefirom, heljdom i medom.

Svima koji imaju hronične probleme sa varenjem i pate od dugotrajnog zatvora ruski alternativni lekar i izumitelj Genadij Petrovič Malahov savetuje da aktiviraju creva.

Problemi i u trudnoći

Foto: pixabay.com

- Aktivirajte nerve i ćelije debelog creva, a da bi vaši organi za varenje počeli pravilno da rade, koristite napitke od povrća. Ne postoji osoba koja bar jednom u životu nije doživela neprijatnu epizodu s probavom: zatvor, proliv ili nadutost. Od zatvora ili opstipacije pate milioni ljudi, od kojih su tri četvrtine žene, ali o tom problemu se ne govori često, zbog stida ili zbog uverenja da se ne može rešiti. Zatvor se ogleda smanjenjem broja stolica, njihovom tvrdoćom i otežanim pražnjenjem creva. Uzroci su najčešće promena uobičajenih svakodnevnih životnih navika poput putovanja, privremeno nekretanje, preobilni obroci, uzimanje nekih lekova, sedativa ili lekova protiv kiseline, zatim dijabetes, tumor, sindrom nadraženog creva, multipla skleroza, a ovaj problem je čest i u trudnoći - objašnjava Malahov.

On navodi da zatvor može uzrokovati druge vrlo neprijatne bolesti poput analnih fisura, oštećenja sluznice analnog kanala, potom čira rektuma i vrlo često hemoroida.

Čest i umor

- Tako se stvara zatvoreni krug zbog kojeg se stanje stalno pogoršava. Zatvor se može javiti samo povremeno ili pak prerasti u hroničan problem ako potraje duže od šest dana. Opstipacija je često praćena umorom jer se organizam nedovoljno oslobađa toksina iz sadržaja creva. Kad je prolaz crevnog sadržaja usporen, sluznica creva duže upija vodu i stolica postaje tvrda. Poželjno bi bilo imati jednu do dve stolice na dan koje su srednje konsistencije, odnosno da nisu ni pretvrde ni premekane. To bi bilo optimalno, ali danas je nemoguće težiti tome. Svima koji imaju hronične probleme s probavom i pate od dugotrajnog zatvora savetuju se prirodni napici - kaže Malahov.

Zatvor i zbog stresa

Akutni zatvor nastupiće nakon proliva, neuzimanja hrane ili neke akutne patologije. Hronični zatvor je češći zbog loše peristaltike, lenjih creva, trudnoće, hemoroida, uzimanja nekih lekova, loše ishrane, neaktivnosti i godina dugotrajnog stresa. Normalan i poželjan razmak od uzimanja obroka do stolice iznosi od 12 do 48 sati ili do 72 sata. Nervni završeci su ti koji mozgu šalju signal da je crevo puno.

- Ako nemate stolicu više od tri dana, to nije dobro jer zatvor oštećuje sve organe u telu, izaziva glavobolje i migrenu, nadutost, bolove u stomaku i leđima, kao i nervozu - upozoravaju gastroenterolozi.

Recepti za čišćenje creva i opstipaciju se, pre svega, odnose na žene jer one češće pate od zatvora.

 

 

 

Kefir i heljda leče lenja creva

Efikasan prirodni lek ruske narodne medicine sastoji se od kefira i heljdinog brašna. Naime, kefir je eliksir mladosti i zdravlja, a heljdino brašno poseduje izuzetna lekovita svojstva. Ono jača organizam, podmlađuje krvne sudove, otklanja umor, povećava cirkulaciju u rukama i nogama, pojačava lučenje urina, snižava pritisak, leči arteriosklerozu i opstipaciju. Čišćenje organizma treba da sprovodite najmanje jednom u šest meseci, odnosno dva puta godišnje, jer nagomilani toksini mogu da dovedu do različitih bolesti. Česte prehlade, infekcije, umor, pospanost, dekoncentracija, dokaz su prisustva toksina u organizmu, malignih bakterija i drugih ništa manje štetnih materija.

Foto: pixabay.com

U kombinaciji s kefirom, heljda smanjuje nivo šećera u krvi, čisti creva i krvne sudove, normalizuje metabolizam i rad pankreasa i povećava nivo hemoglobina u krvi.

RECEPT:

Kašiku heljdinog brašna prelijte sa čašom kefira (180 ml) i dobro promešajte, a po želji možete zasladiti medom.

Uradite to uveče i ostavite u frižideru.

Ujutru pola sata pre jela još jednom promešajte pripremljenu smesu i pojedite je, pa naredna tri sata ne uzimajte ništa od hrane.

Da biste postigli najbolji efekat detoksikacije, najbolje bi bilo da ovu smesu pojedete umesto doručka.

Recepti ruske narodne medicine protiv opstipacije, po preporuci Malahova

 

Spanać za bolje varenje

Izmiksajte vezu lišća dobro opranog svežeg spanaća zajedno s jednom čašom kiselog mleka. Ujutru i uveče pijte po jednu čašu ovog napitka.

Salata zdravlja

Izrendajte listove zelene salate, sirovu šargarepu i cveklu. Dodajte šaku seckanih oraha. Salatu nemojte soliti. Začinite je maslinovim uljem po ukusu.

Šargarepa i cvekla za čišćenje creva

Po receptu Ruskinje Viktorije Semjonove, stručnjaka za prirodno lečenje, jedan od recepata za radikalno čišćenje creva sastoji se, pre svega, od šargarepe i cvekle.

- Uzmite pola kilograma sveže šargarepe i isto toliko sirove cvekle. Povrće sitno iseckajte i stavite u neoštećenu emajliranu šerpu. Prelijte ključalom vodom tako da voda bude dva prsta iznad povrća. Zatim dodajte po jednu šaku seckanih suvih kajsija i suvog grožđa. Stavite šerpu na vruću ringlu, da voda proključa. Odmah zatim skinite šerpu sa vatre. Dodajte u tečnost jednu kašiku meda i ostavite da odstoji poklopljeno tokom 12 sati na hladnom mestu - savetuje Semjonova.

Ona navodi da nakon toga tečnost treba procediti i piti po pola čaše tri puta dnevno.

- Čišćenje creva pomoću ovog recepta traje mesec dana. Preostalu tečnost čuvajte u frižideru - kaže Semjonova.

Kumis od kefira, mleka i meda

Uzmite čašu ključale vode i rastvorite u toj vodi dve kašike meda. Sve dobro promešajte i sipajte u veliku teglu. Dodajte dve kašike kefira i litar mleka. Promešajte i stavite teglu (prekrivenu sa dva sloja gaze) na toplo mesto da odstoji tri dana. Nakon toga, dodajte kafenu kašičicu suvog kvasca. Promešajte i ponovo prekrijte teglu gazom. Čim primetite da su u tegli počeli da se pojavljuju mehurići, to znači da je kumis gotov. Stavite teglu u frižider i pijte po pola čaše pola sata pre jela tri puta dnevno, najmanje dve nedelje.

Ruska doktorka Elena Ivanova kaže da odobrava ovaj recept.

- Odobravam ovaj stari recept jer je proveren tokom vekova. Poboljšava procese varenja i crevnu floru, a takođe otklanja štetnu fermentaciju. Želudac, creva i jetra počinju da rade mnogo bolje nakon što počnemo redovno da unosimo ovaj napitak - kaže dr Ivanova.

Njen kolega ruski alergolog dr Balibok smatra da je ovo najbolji lekoviti napitak.

- Recept je odličan. Kumis je oduvek bio najbolji lekoviti napitak na bazi mleka. On regeneriše mikrofloru želuca. Jedino želim da upozorim vozače da ne piju kumis pre sedanja za volan jer sadrži malu količinu alkohola - kaže dr Balibok.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading