ZABLUDE O HOLESTEROLU: Piletina i riba nezdrave kao svinjetina

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Belo meso sadrži više štetnog holesterola nego svinjsko, čak i riba koja važi za dijetalnu obiluje masnoćama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Riba sadrži sličnu količinu holesterola kao i svinjetina

Višak holesterola u krvi nastao nezdravom ishranom vodeći je uzrok ozbiljnih zdravstvenih problema poput visokog krvnog pritiska, bolesti srca, moždanog udara i raka. Međutim, čak i oni koji se trude da vode računa o svojoj ishrani često su u zabludi da se hrane zdravo.

Postoji mnogo pogrešnih verovanja vezanih za holesterol, a najčešće je da je piletina izuzetno zdrava, gotovo veganska namirnica, otkriva ruski naturolog Georgij Nazarov.

RIBA NIJE DIJETALNA

-Većina ljudi u nameri da se hrani zdravo poseže za piletinom ubeđena da je izuzetno dijetalna. Nije jasno otkud ta ubeđenost. Nikada niste videli kako pile raste na drvetu, zar ne? U velikoj su zabludi jer piletina sadrži veoma sličnu količinu holesterola kao i svinjsko meso. Možda ono ne izgleda masno, ali je, kao i sve životinjskog porekla, puno holesterola, hormona i antibiotika kojima se pilići hrane - kaže Nazarov za Srpski telegraf.

Foto: pixabay.com
Morske ribe sadrže omega tri masne kiseline

Druga najčešća namirnica kojoj se pripisuje epitet dijetalna jeste riba, što je još jedna velika zabluda, ističe naturolog. 

 -Vrlo često slušam priču o dijetalnosti ribe, a u isto vreme sadržaj holesterola u mnogim vrstama ribe veoma je sličan svinjskom mesu. Neke ribe, naročito iz severnih mora, sadrže omega tri masne kiseline koje su dobri čistači holesterola, ali je zapravo mnogo lakše uneti u sebe višak holesterola iz ribe nego dovoljnu količinu omega tri masne kiseline da bismo ga iščistili - objašnjava naš sagovornik.

MASLAC VS MARGARIN

Mnogi potežu za margarinom kao zamenom za maslac budući da ne sadrži holesterol. Ipak, između maslaca i margarina nutricionisti pre preporučuju maslac, a po mogućnosti ni jedno ni drugo.

 -Napravljen kao zamena za maslac koji obiluje holesterolom, margarin ne sadrži u sebi nimalo ove supstance, međutim, zahvaljujući masnim kiselinama koje se u telu transformišu u mnogo štetniji oblik transmasnih kiselina, podiže holesterol u našem organizmu mnogo više nego maslac. Što je čvršći margarin, štetniji je jer njegova čvrstina služi kao pokazatelj udela transmasti u njemu. Ni jednu od te dve namirnice ne smatram zdravom za korišćenje. Pre bih se odlučio za maslac, ali onaj pravi seljački maslac koji ne sadrži hemiju. Dodatni savet je da treba izbegavati žutu skramu na površini maslaca, kada počne da se suši, jer je to užegli holesterol koji je mnogo štetniji od običnog - ističe Nazarov.
Kako ističe, i najmanji unos holesterola se štetno odražava na stanje našeg organizma, a svaka količina je prekomerna, samo je pitanje koji prag tolerancije imamo.

Materijal je preuzet iz knjiga "Tajne zdravog srca", "Tajne pravilne ishrane - 1. deo" i "Kako se najlakše ugojiti ili oslabiti - Sedam koraka do optimalne težine".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading