SANDALOM OTERAJTE BOLESTI: Eterično ulje korisno za umirivanje, ulepšavanje i lečenje!

Autor:

Lifestyle

25.01.2018

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preparati od ovog drveta pomažu kod upale mozga, probavnog i nervnog sistema i organa za lučenje. Kada se unosi oralno, štiti unutrašnjost tela od naleta mikroorganizama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Eterično ulje sandala ima umirujuće delovanje na sve vrste infekcija

Sandalovo ulje se dobija parnom destilacijom komadića sandalovih drva koja su stara između 40 i 80 godina. Ovo drvo, koje je takođe poznato i kao sandalovina, koristi se u kulturne, duhovne i zdravstvene svrhe. Jedan je od najpoznatijih mirisa i koristio se prilikom balzamovanja još u starom Egiptu. Zbog opuštajućeg mirisa koristi se prilikom meditacije i u indijskoj kulturi.

Protiv infekcija

Na zapadu se ulje sandala najčešće koristi kao sastojak u kozmetičkoj i prehrambenoj i industriji parfema. Eterično ulje sandala ima umirujuće delovanje na sve vrste infekcija. Preparati od ulja i paste sandala mogu pomoći kod upale mozga, probavnog i nervnog sistema i organa za lučenje. Kada se unosi oralno, štiti unutrašnja tkiva od naleta mikroorganizama.

Zbog svojih diuretskih i antimikrobnih svojstava uspešno leči infekcije mokraćnih puteva. Nekoliko internacionalnih studija je pokazalo da ovaj preparat ublažava grčeve i smiruje organizam, opušta nerve, mišiće i vene, ublažava kašalj, pomaže kod bolova i umora, a mnogi sportisti ga koriste nakon treninga. Sandalovo ulje se sve češće preporučuje ljudima koji imaju problema sa pamćenjem i koncentracijom. Prirodni je zaštitnik od stresa, nervoze i straha.

Probava i dezinfekcija

Ulje sandala deluje opuštajuće na creva i trbušne mišiće, olakšava osećaj nadutosti i pospešuje mokrenje. Pojedini stručnjaci tvrde i da je delotvorno kod ublažavanja posledica trovanja hranom, kao i dugotrajnog korišćenja antibiotika. Izuzetno je korisno kao sredstvo za dezinfekciju. Ulje efikasno uništava mikrobe i može se mešati sa vodom ili losionom prilikom kupanja ako imate rane na koži. Na taj način štiti organizam od infekcije i pomaže bržoj regeneraciji oštećenog tkiva. Zbog svog sastava pruža osećaj svežine, čisti pore i podstiče stezanje kože.

Primena eteričnog ulja

  • Oralni unos se preporučuje kod ljudi koji imaju problema sa infekcijama, probavom i trovanjem.
  • Dokazano snižava pritisak i podstiče izlučivanje toksina. U jednu kapsulu se sipa 1-3 kapi i pije se tri puta dnevno nakon svakog obroka. Preporučuje se da se koristi potpuno prirodno ulje sandala.
  • Kod problema sa kašljem, upalom sinusa i grloboljom preporučuje se inhalacija. U posudu sa vrućom vodom dodajte 4 kapi, pokrijte se peškirom i polako udišite. Svakih 5-10 minuta dodajte novih 4 kapi. Inhalacija traje do 20 minuta.
  • Za spoljnu upotrebu sandalovo ulje treba razblažiti, najčešće nekim biljnim uljem. Njime možete masirati i negovati kožu. Za prirodne obloge stavite nekoliko kapi eteričnog ulja sandala i nekoliko kapi vode na čistu tkaninu i prislonite na upaljeno ili bolno mesto. Ova metoda se može koristiti za dezinfekciju kože i tretiranje akni. Za masažu koristite eterično ulje sandala i bazno ulje u razmeri od 1:3.
  • Od sandala se može napraviti i pasta, koja se meša sa vodom da bi se dobile obloge koje možete da koristite u slučaju da patite od prehlade ili gripa. Obloge su korisne i za ublažavanje temperature.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading