OVO SU RAZLOZI ZAŠTO NE MRŠAVITE: 7 načina da prestane sa grickanjem i jednostavni trikovi za otklanjanje žudnje

Autor: N.J.

Lifestyle

14.11.2022

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na kalorije morate da obratite pažnju, a evo gde grešite.

OVO SU RAZLOZI ZAŠTO NE MRŠAVITE:  7 načina da prestane sa grickanjem i jednostavni trikovi za otklanjanje žudnje

Foto: Shutterstock

Čips zadrži visok nivo akrilamida

Lakše je reći nego učiniti i jednostavno "jesti manje". Osećate se kao da uvek žudite za grickalicama? Ili vam se čini da nikad niste siti, uprkos velikim obrocima? Ova stalna glad stvarno može stati na put našim ciljevima gubitka težine.

Stručnjaci otkrivaju kako se tačno možda borite da jedete manje i jednostavna rešenja koja će vam pomoći da to rešite, piše "Sun".


1. Ne jedete dovoljno


- Ako više jedete, neće vas nužno sprečiti da postignete svoje ciljeve mršavljenja - kaže Eli Breša, nutricionista i dodaje:

- Zapravo, može biti upravo suprotno. Naš hormon gladi, proizvodi se kada je želudac prazan, kako bi signalizirao mozgu da je vreme za jelo. Dopuštanje gladi da izmakne kontroli može dovesti do prejedanja za sledeći obrok, naručivanja više nego što nam je potrebno u restoranu i kasnog noćnog prejedanja nakon dana restrikcije kalorija – i budimo iskreni, ne prejedamo se štapićima krastavca i zelenom salatom - objašnjava Eli.

2. Preskačete obroke

- Važno je osigurati da jedete tri obroka dnevno koji sadrže sve bitne hranjive materije koje vaše telo treba -  kaže nutricionista Džes Hilard.

Foto: shutterstock

Devojka priprema zdrav obrok

3. Ne krećete se dovoljno


Hrana je jedno, ali kretanje takođe može igrati veliku ulogu u mršavljenju.

- Nemojte samo sedeti i čekati da vidite rezultate. Redovno vežbanje ključno je za zdravu rutinu pa pronađite trening ili kurs u kom uživate i pokušajte ga se držati - kaže Džes.


Čak i redovne šetnje mogu pomoći; pokušajte svaki dan posvetiti određeno vreme kretanju, rasporedite ga u svoj kalendar kao sastanak.

4. Ne spavate dovoljno


Ona preporučuje da spavate najmanje osam sati noću kako biste lakše kontrolisati impulse apetita.

- Iako to nije uvek moguće zavisno od individualnih okolnosti, imajte na umu da to može uticati na vašu glad i želju za hranom. Usredsređenost na ishranu i način života kako biste poboljšali svoj san može napraviti stvarnu razliku.

Eli predlaže prestanak "ispijanja kofeina" nakon ručka (to takođe uključuje tamnu čokoladu i čaj) i uključivanje dnevnih šetnji kako bi se regulisao prirodni telesni sat.

Foto: pexels.com

Kvalitetan san - muškarac spava

5. Dosadno vam je


- Većinu vremena nismo čak ni gladni zbog ovih grickalica i samo se nađemo u beskrajnim putovanjima do frižidera, u nedostatku bilo kakvog posla -  kaže Džes.

- Kad uveče sedite na kauču, zašto se ne biste igrali sudoku ili bojanku za odrasle kako biste održali svoj um aktivnim i sprečili ga da luta prema ormariću za grickalice?

Osim toga, pokušajte držati slatku i slatku hranu izvan kuće. Ako u kući nemate smeća, nećete ga ni jesti, čak ni da želite.

6. Nalazite se na "toboganu" šećera u krvi


- Kad pretežno jedemo obroke ili grickalice bazirane na ugljenim hidratima/šećeru, to može dovesti do porasta šećera u krvi – i ubrzo nakon toga pada - kaže Eli.

- Pad šećera u krvi može učiniti da se osećamo gladno i naterati nas da posegnemo za keksom. Dugoročno povišen šećer u krvi takođe je povezan sa dijabetesom, bolestima srca, upalama, ubrzanim starenjem i mnogim drugim zdravstvenim komplikacijama - kaže ona i savetuje:

- Skinite se sa tobogana tako što ćete uključiti proteine, masti i vlakna u svoje obroke i međuobroke, jer svi oni mogu pomoći u smanjenju ovog skoka i pada usporavanjem otpuštanja glukoze u telo. Umesto kriške belog hleba sa džemom, odlučite se za hleb sa semenkama od celog zrna sa prirodnim maslacem od kikirikija i posipom mešanih semenki na vrhu - otkriva Eli.

- Nadogradite svoje grickalice pametnijim izborima – pokušajte da kombinujete kriške jabuke sa puterom od badema ili štapiće krastavca sa humusom.

Foto: Izvor: Unsplash/Taylor Kiser

Zdrav integralni hleb

7. Nalazite se u lutealnoj fazi svog menstrualnog ciklusa

- Luteinska faza mesečnog ciklusa događa se oko nedelju dana pre nego što bi trebao da se desi ciklus. Želja je znatno češća u ovo doba meseca, za to se smatra da je posledica porasta hormona progesterona - objašnjava Eli.

Kaže da je u ovoj fazi mudro slušati svoje telo.

- Ako osećate želju za kockicom ili dve čokolade, samo napred. Ravnoteža i umerenost su ključni. Slično gore opisanom ciklusu ograničavanja prejedanja, ignorisanje vaših žudnji moglo bi ih pogoršati i mogli biste kasnije završiti u "pljački ormara" - završava ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading