Japanska jabuka leči jetru i želudac i pomaže u PREVENCIJI KANCERA

Lifestyle

01.02.2018

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od 2.000 godina ovaj plod, koji ukusom podseća na mešavinu kajsije i breskve, nalazi se na jelovniku u Aziji. Sadrži kalijum, kalcijum i gvožđe, zbog čega blagotvorno deluje na probavu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kaki se koristi i u izradi kozmetičkih proizvoda

Lekovito voće - kaki jabuka, kod nas poznatija kao japanska jabuka, pomaže u održavanju imuniteta na najvišem nivou. Bogata je vitaminima C i A, a deluje protivupalno i dezinfikuje, jača krvne sudove i snižava krvni pritisak.

Japanska jabuka je slatko voće koje sazreva u periodu između jeseni i zime, a nazivaju je i izvor zdravlja. Osim vitamina C i A, bogata je likopenom i pektinom, koji apsorbuju holesterol pre nego što dospe u krvne sudove. Sadrži kalijum, kalcijum i gvožđe, zbog čega blagotvorno deluju na probavu. Već više od 2.000 godina ovaj plod se nalazi na jelovniku u Aziji, izgledom podseća na paradajz, a ukusom na mešavinu kajsije i breskve. Ova egzotična voćka deluje protivupalno i dezinfikuje, jača krvne sudove i snižava krvni pritisak, a naročito se preporučuje osobama koje imaju problema s venama.

Foto: pixabay.com
Lekovito deluju kod bolesti želuca i creva

Plod kakija ili samo njegov sok lekovito deluju kod bolesti želuca, creva, kod lečenja hemoroida, bolesti jetre i žuči, deluju umirujuće na organizam, relaksiraju ga i jačaju celokupni imuni sistem. Kaki se koristi i u izradi kozmetičkih proizvoda.

Stablo kakija ima tamnozelene kožnate listove i plodove. Najlepše je zimi, kada listovi opadnu, a plodovi ostanu na stablu. Najbolje je da plodovi ostanu što duže na stablu kako bi dobili najbolji kvalitet, ali ih treba ubrati pre jačih mrazeva.

Prevencija kancera

Japanska jabuka je puna antioksidansa poput vitamina A, C i K. Antioksidansi štite organizam od posledica oksidativnog stresa, što može pomoći u jačanju imunog sistema i odbrani od bolesti. Posledice oksidativnog stresa često su povezane sa hroničnim oboljenjima poput srčanih i raznih vrsta kancera.

Probava

Kaki jabuka bogata je dijetalnim vlaknima koja su presudna za dobro funkcionisanje digestivnog trakta. Dijetalna vlakna stimulišu probavu i pomažu kod problema opstipacije podsticanjem creva, što za rezultat ima izbacivanje toksina iz organizma.

Foto: pixabay.com
Bogate su zeaksantinima

Dobar vid

Ovo ukusno voće je i odličan izvor zeaksantina. Ovi antioksidansi, koje često nazivaju vitaminima za oči, štite oči od oboljenja koja su karakteristična za starije osobe, poput katarakte i makularne degeneracije umanjujući efekte oksidativnog stresa.

Zdravlje srca

Japanska jabuka na dan i doktor vam nije potreban. Nedavno sprovedena studija pokazala je da japanske jabuke sadrže visok nivo dijetalnih vlakana, minerala i fenolnih jedinjenja koji su od presudne važnosti u borbi protiv ateroskleroze (glavni uzročnik srčanih oboljenja). Naučnici tvrde da visok sadržaj vlakana, fenola, minerala i elemenata u tragovima čine japansku jabuku vrlo poželjnom u antiaterosklerotičnoj dijeti.

Mršavljenje

Japanske jabuke su odličan izvor dijetalnih vlakana s obzirom da sadrže šest grama vlakana po voćki (24% preporučljivog dnevnog unosa). Dijetalna vlakna su ključna za mršavljenje jer ubrzavaju probavu i smanjuju apetit.

RECEPTI SA KAKI JABUKOM

Lek za želudac
Kaki jabuka može da se jede sveža, sušena ili kuvana, a najvažnije je da joj pre upotrebe ogulite koru. Isecite je na četvrtine i jedite kao običnu jabuku. Nemojte je uzimati na prazan stomak jer može izazvati dijareju, najbolje je posle doručka. Sveža voćka i njen sok lekoviti su za organizam: pomažu kod problema s varenjem, hemoroida i želudačnih oboljenja, dok su sušeni zreli plodovi delotvorni u slučaju bronhijalnih oboljenja i suvog kašlja. Slatka kaki jabuka može se koristiti za aromatična peciva, a suvi plodovi veoma su korisni u zimsko vreme - imaju visoku hranljivu vrednost i mogu se upotrebljavati kao zamena za kafu ako ih propržite i sameljete onako kako se to radi sa zrnima kafe.

Foto: pixabay.com
Pomažu kod problema s varenjem, hemoroida i želudačnih oboljenja

Protiv temperature
Za lečenje parazita u crevima, zaustavljanje krvarenja, lečenja kašlja ili temperature japansku jabuku treba oguliti i ostaviti da odstoji na suncu i preko noći. Spolja će poprimiti belu boju i takva je najbolja za korišćenje.

Jabuka kao laksativ
Svež plod u zrelom stanju odličan je za lečenje hemoroida i poremećaja pražnjenja creva kao laksativ. Plod se može kuvati, pa koristiti kao antidiuretik, ali i osušiti i koristiti kao prah, koji se može pomešati s medom ili staviti u čaj. Svež sok od japanske jabuke odličan je za lečenje visokog pritiska.

Slatkiš
Semenke kaki jabuke mogu se sušiti, mleti u prah i koristiti kao kafa. Osušena kora japanske jabuke može se koristiti kao prirodni slatkiš.

Smuti s japanskom jabukom

Sastojci:

  • zrela japanska jabuka 
  • 100 ml ovsenog mleka
  • 1/2 banane
  • kašičica kokosovog brašna
  • kašičica meda
  • malo đumbira u prahu
  • malo cimeta
  • malo muskatnog oraščića
  • 2-3 kockice leda

Priprema: Sve sastojke ubacite u blender i izmiksajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Ako vam je smuti pregust, dodajte još malo mleka, dok ne dobijete željenu gustinu.

Zdravo i ukusno jelo od kaki jabuke

Sastojci:

  • 8 zrelih japanskih jabuka
  • 40 grama šećera u prahu
  • dcl slatke pavlake
  • 150 grama maskarpone sira
  • 2 kašike seckanih oraha
  • malo konjaka

Priprema: Oprane i izdubljene jabuke složite na tacnu. Meso kaki jabuke lagano izgnječite i dodajte sir i šećer. Sve to dobro izmešajte. U šerpu sipajte pavlaku i konjak i mešajte na laganoj vatri dok ne provri. Nakon što se kuvana smesa dobro ohladi, izmiksajte je dok se ne zgusne, a zatim pomešajte sa smesom koju ste ranije pripremili. Kada dobijete kompaktnu smesu, pažljivo njome napunite izdubljene jabuke. Sve to pospite sitno iseckanim orasima. Jelo je ukusno, dekorativno i pre svega zdravo.

Kolač od japanske jabuke

Sastojci:

  • 400 grama brašna
  • 270 grama margarina
  • 150 grama šećera u prahu
  • 5 jaja
  • kora jednog limuna
  • malo soli
  • 20 kašika marmelade od japanskih jabuka
  • 3 kašike ruma
  • 500 grama nemasnog sira
  • 500 mililitara pavlake za kuvanje
  • 4 kašike šećera u prahu
  • 1 vanilin-šećer
  • malo prženih lešnika

Priprema: Umesite testo od brašna, margarina, žumanaca, šećera, soli i izrendane kore jednog limuna. Četvrtinu testa ostavite u zamrzivač, a ostalo stavite na hlađenje u frižider. Kad se testo ohladi, izvadite ga iz frižidera, razvucite i stavite na podmazan pleh. Testo treba da se peče oko 15 minuta na 180 stepeni. Za to vreme izmiksajte belance. U drugoj posudi pomešajte sir sa četiri kašike šećera u prahu i vanilin šećerom, te pavlakom za kuvanje. Dobijenu smesu sjedinite sa izmešanim belanacetom. Za to vreme kora za kolač je pečena i prohlađena. Premažite je marmeladom od japanske jabuke u koju ste dodali malo ruma. Premazanu koru namažite filom od sira i pavlake. Deo testa koji je bio u zamrzivaču narendajte preko kolača i pospite ga seckanim lešnicima i prošarajte marmeladom od japanske jabuke. Pecite ga pola sata na temperaturi od 180 stepeni.

Salata s pršutom i japanskom jabukom

Sastojci:

  • pola zrele japanske jabuke
  • 50 grama pršute
  • četvrtina avokada
  • 4 čeri paradajza
  • 50 grama feta sira
  • kašika maslinovog ulja
  • kašika limunovog soka

Priprema: Sve sastojke osim pršute iseckajte po želji, promešajte ih, prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom, pa odozgo stavite komadiće pršute.

Hleb od japanske jabuke

Sastojci:

Foto: pixabay.com
Čak se i hleb pravi od njih
  • 200 grama brašna
  • 2 jaja
  • 250 grama izblendiranog mesa japanske jabuke
  • 100 grama urmi
  • 50 grama oraha
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • pola kašike praška za pecivo
  • kašika cimeta
  • pola kašike muskatnog oraščića

Priprema: Prokuvanu urmu sitno iseckajte, pa je promešajte s brašnom, praškom za pecivo, začinima i orasima. U drugoj posudi sjedinite ulje, jaja i izblendiranu japansku jabuku. Sastavite obe smese i pecite u kalupu za hleb u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Kad hleb poprimi zlatnožutu boju, probodite ga čačkalicom kako biste proverili da li je gotov. Ako je čačkalica suva, hleb je pečen. Možete ga servirati samog, ali i uz neko drugo jelo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading