RUSKE CAKE: Kako se oporaviti od prazničnog slavlja

Lifestyle

30.12.2017

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naša slovenska braća su poznata da, baš kao i mi, ne štede na dobrom jelu i piću, pa u njihovoj narodnoj medicini postoji mnoštvo saveta koji mogu pomoći za oporavak posle novogodišnjeg slavlja.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Sveži sok od limuna vam može pomoći oko prejedanja

Za vreme novogodišnjih i božićnih praznika jedan čovek u proseku unese čak 6.000 kalorija kroz masne specijalitete i alkohol. Zato su prejedanje i mamurluk dve glavne boljke u januaru. Rusi su poznati da, kao i Srbi, ne štede na dobrom jelu i piću, pa u njihovoj narodnoj medicini postoji mnoštvo recepata koji su vrlo korisni posle prazničnih prejedanja.

Voda između obroka

Mamurluk možete prevazići već za nekoliko sati, a prvi savet je i najosnovniji - kada se probudite mamurni, pijte običnu vodu za piće, i to tako da uzimate po jednu punu čašu vode između obroka. To će pomoći da se razrade toksini koji tokom mamurluka iritiraju želudac.

- Takođe, tog dana možete uzeti jednu ili dve kapsule aktivnog uglja. Konzumiranjem aktivnog uglja smanjićete simptome mamurluka. Prilično je efikasan, a sve vreme morate piti dovoljno vode. Jedino nije poželjno kombinovati aktivni ugalj i kafu jer će doći do sužavanja krvnih sudova - savetuje ruski portal Lovely-ledy.ru.

Voda i hrana uvek usporavaju apsorpciju alkohola u organizmu. Štaviše, masna hrana štiti sluznicu želuca od iritacije i usporava apsorpciju alkohola. Zato Rusi preporučuju još jedan dobar narodni lek: pomešajte jednu kašičicu maslaca sa jednim jajetom i popijte pre zabave.

- Isto tako, nikada ne mešajte alkohol sa gaziranim pićima. Gazirana pića povećavaju stopu apsorpciju alkohola. Umesto toga, vino možete mešati sa vodom ili voćnim sokovima. Korisno je i da pre nego što popijete prvu čašu alkohola popijete čašu mleka. Ona obavija zid želuca i pomaže da se smanji prodiranje alkohola u krv - navodi portal Lovely-ledy.ru.

Spasonosno kuvano jaje

Odličan alat koji će pomoći da se otklone simptomi opsesivnog prejedanja tokom praznika je sveže isceđen sok od limuna, savetuje ruski naturolog i blogerka Katarina Mahnonosova.
- Pijte nekoliko gutljaja ovog soka, čistog ili razređenog sa vodom, i posle nekoliko minuta osetićete značajno olakšanje. Slične osobine imaju i semenke kumina, korijandera i anisa. Da biste dobili željeni efekat, žvaćite nekoliko semenki ili ih sve progutajte sa vodom. Ali ne zaboravite da je piće odmah posle jela strogo zabranjeno. Piti bilo kakve tečnosti dopustivo je samo 30 minuta nakon završetka obroka - napominje ova Ruskinja.

Delotvorni su, dodaje ona, i šolja zelenog čaja ili dobijanje esencije od nane. Tu si i drugi ruski narodni recepti.

- Ako osećate težinu u stomaku i mučninu izazvanu prevelikim unosom hrane, spremite kuvano jaje. Ne, nemojte ga jesti, dovoljno je da ga stavite na stomak. Čim se malo ohladi, stavite ga na pupak. Lagano pritisnite rukom i držite u tom položaju nekoliko minuta. Toplota će pomoći stomaku da se izbori sa nelagodnostima i da eliminiše težinu, tako da jaje zapravo može da zameni običan termofor ili plastičnu bocu napunjenu toplom vodom. Ali imajte na umu da što je teži predmet, manji efekat će imati jer pritisak na stomak ne bi trebalo da bude preveliki - zaključuje Mahnonosova.
Aktivni ugalj i ovde može pomoći, kao i kod mamurluka, jer oslobađa nadutosti, gasova i težine u želucu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading