Ako niste znali, ove namirnice POPRAVLJAJU RASPOLOŽENJE!

Autor: Kosmopolitan, Republika

Lifestyle

06.02.2018

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Određena hrana može imati pozitivan učinak na vas i pomoći vam da imate energije i da funkcionišete sjajno (možda do te mere da ćete poželeti da opet krenete u teretanu). Važno je da znate koju hranu treba da imate u svom arsenalu namirnica posebno u ovo doba godine jer bi vam mogle nabaciti osmeh na lice.

RepublikaFoto: pixabay.com
Piletina ima u sebi sastojke koji popravljaju raspoloženje.

Piletina

Osim proteina, piletina, ćuretina i riba sadrže triptofan koji vam zapravo može lako popraviti raspoloženje. Zato, napravite salatu i ispecite meso na roštilju, napravite supu od pilećeg mesa. Piletini možete dodati biljke i začine koje volite kao i koju kapljicu belog vina. Ovu vrstu mesa možete pripremiti na mnogo načina, a izvrsno je što tako pripremljena može stajati u frižideru dva do tri dana.

Batat - slatki krompir

Iako smo ponekad pod pritiskom i želimo da se odupremo ugljenim hidratima, njihova prisutnost je zaista važna posebno u ovo doba godine. Oni pomažu u proizvodnji serotonina neurotransmitera koji je poznat po tome da nam sređuje raspoloženje. Grašak, mahunarke i krompir izvori su ugljenih hidrata koji su potrebni vašem organizmu. Razlog zbog kojeg je istaknut slatki krompir, a ne beli je taj što on sadrži više vlakana. Takođe sadrži vitamine A i C , ali i kalijum koji  je vrlo važan mineral i poboljšava rad mišiča. Pored svega, vrlo  su ukusni i slažu se uz većinu namirnica. 

RepublikaFoto: pixabay.com
I jaja imaju pozitivan učinak na organizam.

Jaja

Jaja su ukusni izvori belančevina i masti. Oni takođe sadrže triptofan i vitamin D. Jedite žumance kako biste dobili ono najbolje za svoj organizam. Odraslim osobama se preporučuje jedno jaje dnevno uz ostale belančevine. 

Ovas

Ovsena kaša je prema rečima nutricionista dobila vrlo visoko mesto na lestvici zdrave ishrane. Ovas sadrži triptofan i vitamin B6 koji su takođe ključ za proizvodnju serotonina. Zato, bezbrižno uživajte u doručku od ovsenih  pahuljica i slobodno im dodajte neke proteine kako ne biste brzo ogladneli. 

Losos

Kada ste manje izloženi sunčevoj svetlosti, trebalo bi da uzimate dovoljno vitamina D jer je on takozvani "vitamin sunca" (telo sintetiše vitamin D putem sunčeve svetlosti). Kada su naše količine  vitamina D niže mogli bismo da se osećamo depresivnije ili kao da smo uhvaćeni u nekakvoj „umnoj magli“. Riba je veliki izvori omega-3 masnih kiselina koje su korisne u borbi protiv stresa. Pripremajte ribu dva do tri puta nedeljno kako biste iskoristili njene prednosti.  

Banana

Banane vam mogu biti sjajni saveznici u ovom razdoblju zimskih meseci. One su dobar izvor složenih ugljenih hidrata, vitamina B6 i kalijuma, a sadrže i triptofan. Banana s maslacem od kikirikija deluje umirujuće pa se preporučuje ovaj snack pre spavanja. Takođe, banane u smutiju su još jedan od odličnih načina uživanja u njima. 

RepublikaFoto: pixabay.com

Pomorandža

Pomorandže su zapakovane bombice vitamina C i zato su odlične za imunitet. Konzumirajte ih same ili ih ubacite u voćnu salatu. Možete ih dodati i u svoj smuti, a dobra je i za poslepodnevni zalogaj na radnom mestu. Njena jarka boja je super vesela pa je odabir pomorandže odličan način da poboljšate raspoloženje u sivom danu.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi super su namirnice koje bi trebalo da stavite na svoj spisak za kupovinu. Oni pružaju dobru ravnotežu proteina, zdravih masti, vlakana pa čak i omega-3. Brazilski orašasti plodovi sadrže selen koji je takođe povezan s raspoloženjem. Naravno, nemojte preterivati s količinom kako ne biste učinili više lošeg nego dobrog. Nema potrebe za preterivanjem, šaka orašastih plodova nekoliko puta nedeljno zapravo će pokriti sve vaše "baze".

RepublikaFoto: pixabay.com
Čokolada vraća osmeh na lice, to je sasvim logično!

Tamna čokolada

Da, imate dozvolu za uživanje u tamnoj čokoladi kao deo redovne ishrane protiv lošeg raspoloženja. Osim što je ukusna, tamna čokolada prepuna je moćnih supstanci koju su nutricionisti intenzivno istraživali zbog njenih zdravstvenih prednosti koje uključuju i njeno dejstvo na celokupno stanje organizma i raspoloženje. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading