PRIRODNI RUSKI LEKOVI PROTIV GORUŠICE: Sok od kupusa melem za žgaravicu
Ova bolest može se javiti i kod zdravih ljudi posle teške ishrane, konzumiranja mnogo slatkiša, crnog hleba, začinjene i masne hrane, mlečnih proizvoda, alkohola, kafe, paradajza i sosova od paradajza, napominje ruski gastroenterolog Olesja Anatoljevna Malodkina.
Osećaj žarenja i peckanja u grudima javlja se zbog vraćanja želudačne kiseline ka jednjaku i prvi je simptom gorušice ili gastroezofagijalnog refluksa (GERB). Bolest se može prepoznati i po vraćanju hrane iz želuca ka ustima i otežanom gutanju.
Procenjuje se da je svaki drugi čovek nekad patio od gorušice i ona se javlja nevezano za starosnu dob, napominje ruski gastroenterolog Olesja Anatoljevna Malodkina.
- Gorušica se može javiti i kod zdravih ljudi posle teške ishrane, konzumiranja mnogo slatkiša, crnog hleba, svežeg peciva, začinjene i masne hrane, mlečnih proizvoda, alkohola, kafe, paradajza, sosova od paradajza. Takođe, mogu je imati ljudi koji su uklonili deo želuca, zbog čira ili tumora, a može biti i posledica hroničnog gastritisa ili kile esophagealnog otvaranja dijafragme. Za svaki od uzroka postoji terapija i zato se, ako simptomi gorušice ne prolaze, obavezno javite lekaru - poručuje Malodkina.
Ako pacijenti, pored žgaravice, imaju i alarmantne simptome poput naglog gubitka telesne mase više od pet odsto u poslednjih 10 dana, otežano gutanje iz dana u dan, uporno povraćanje, naglu malokrvnost usled gubitka gvožđa krvarenjem i masu u trbuhu koja može da se opipa - treba hitno da posete lekara i urade i dodatne analize.
Ruski recepti za gorušicu
SOK OD KUPUSA Dnevno pijte jednu do dve čaše soka od kupusa. Pravi se lako. Nekoliko listova kupusa (srednje veličine, najbolje iz sredine) dobro oprati, iseckati i prokuvati u pola litra vode. Ocediti i ostaviti da stoji 30 minuta. Podeliti oceđen sok i piti ga ujutro i uveče pre spavanja.
MLEKO I MED Pomešajte u većoj tegli pola litra svežeg kiselog mleka i pola kilograma meda. Smesu držite u frižideru. Pijte po pola čaše svakog jutra.
MEŠAVINA BILJAKA Napravite mešavinu čaja od biljaka koje možete naći u biljnim apotekama. Dakle, pomešajte po 20 grama kamilice, nevena, bokvice, hajdučice i dvozubice i skuvajte čaj u litar vode. Procedite posle 15 minuta ili pola sata. Od dobijene količine pijte jednu trećinu čaše od tri do pet puta dnevno.
HAJDUČKA TRAVA Jednu kašiku hajdučke trave prelijte jednom čašom ključale vode. Pijte po pola čaše ovog toplog čaja ujutru, na prazan stomak, tokom četiri do pet nedelja
Kako da olakšate lečenje
Pored redovne terapije, savetuje se da:
- ne jedete crveno meso više od dva puta nedeljno
- ne pijete kafu i alkohol
- smanjite ili prestanete sa pušenjem
- ne zatežete kaiš posle jela jer se hrana tako vraća iz želuca u jednjak
- imate više manjih obroka u toku dana. Osim toga, kad završite obrok, ustanite, ispravite ramena i ostanite uspravno barem 10-15 minuta da bi hrana što pre sišla u želudac
- večerajte barem tri sata pre odlaska u krevet, nikako pred spavanje
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)