OVO ULJE JE PRAVI OTROV! Za njega je SVINJSKA MAST izvor zdravlja
Iako se tokom proteklih godina kokosovo ulje našlo na spisku supernamirnica, uz tvrdnje pruža mnoge zdravstvene koristi, jedna profesorka sa Harvarda upozorila je na njegovo štetno dejstvo.
Doktorka Karin Majkls, profesor u Školi javnog zdravlja na Harvardu i direktor Instituta za prenciju i epidemiologiju tumora na Univerzitetu Frajburg, iznela je svoje mišljenje o kokosovom ulju tokom predavanja pod nazivom: "Kokosovo ulje i druge nutritivne greške", piše "Independent".
U govoru održanom na Univerzitetu Frajburg dr Karin je istakla da je "kokosovo ulje jedna od najgorih namirnica koju možete da konzumirate" upravo zbog štetnog efekta koje zasićene masne kiseline (koje se nalaze u kokosovom ulju) mogu da imaju na vaše telo.
Osim kokosovog ulja druga hrana koja sadrži visok nivo zasićenih masti je maslac, tvrdi sir, ghee (prečišćeni puter), kobasice i pite od mesa
Prošle godine Američka asocijacija za srce donela je nove preporuke u pogledu korišćenja kokosovog ulja, savetujući ljude da zasićenje masne kiseline zamene nezasićenim masnim kiselinama kako bi smanjili rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.
Prema mišljenju doktorke Majkls "konzumiranje kokosovog ulja je mnogo štetnije od kuvanja na svinjskoj masti" jer je kokosovo ulje pretežno sačinjeno od zasićenih masnih kiselina.
Hrana koja je bogata zdravim, nezasićenim mastima je masna riba, orašasti plodovi, semenke, biljna uja i avokado
Nacionalna zdravstvena služba saopštava da konzumiranje hrane koja sadrži zasićenje masne kiseline može da poveća rizik od razvoja koronarnih srčanih oboljenja, zbog povećanja nivoa lošeg holesterola u krvi.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)