RUSKE NARODNE METODE ZA OPORAVLJANJE VLASI POSLE FARBANJA: Maska od jaja jača kosu

Autor:

Lifestyle

19.12.2018

01:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon tretiranja bojom, dlaka postaje osetljivija, tanja i slabija. Tretmani koji u sebi sadrže supstance iz prirode učiniće je ponovo zdravom i sjajnom.

RepublikaFoto: Printscreen/Instagram/wellacolorcharm
Maska od jaja će ponovo oživeti vašu kosu

Lepota zahteva žrtvu, verovatno je jedna od najpoznatijih rečenica o modernim ženama. Kada počnu da im sede vlasi ili su nezadovoljne prirodnom bojom kose, odlučuju se za farbanje, što posle izvesnog vremena može da postane prava noćna mora.

Usled čestog tretiranja vlasi farbom, dolazi do njenog oštećenja. Kosa postaje tanja, slabija, lakše se lomi, ređa je i više ne sija kao ranije. Ruski lekar vam donosi narodne, tradicionalne recepte i savete kako da obnovite kosu nakon farbanja i date joj zdraviji i sjajni izgled.

Ono što najpre treba da uradite kako biste ojačali dlaku jeste da prestanete da je češljate običnom četkom, već umesto nje nabavite drveni češalj, kojim ćete ravnomerno i polako očešljati kosu. Prekinite naviku da češljate kosu odmah nakon pranja, bar privremeno, jer je kosa najranjivija odmah nakon pranja.

Vodite računa i o tome koliko često sušite kosu fenom. Pokušajte da ga izbegavate u širokom luku, osim kada je u pitanju sušenje hladnim vazduhom. Poznato je da vruć vazduh ima negativan uticaj na kosu jer je čini slabijom i tanjom. Inače, isto pravilo se odnosi na izloženost kose direktnoj sunčevoj svetlosti.

Vašu kosu će, naročito nakon farbanja, posebno ošteti i oslabiti ukoliko je perete svaki dan. Učestalo pranje vlasi sa korena glave spira sve korisne masnoće koje osvežavaju kosu, stvarajući neku vrstu zaštitne barijere. Kao rezultat, kosa postaje bespomoćna u odnosu na negativne efekte spoljašnje sredine. Inače, suprotno preovlađujućem mišljenju, kosa koja se svakodnevno pere se mnogo brže masti od kose koja se ne prepušta svakodnevnim higijenskim procedurama. Činjenica je da u uslovima nedostatka masti na koži glave lojne žlezde počinju da rade još aktivnije.

Posebno je važno istaći i da ne kombinujete mini-val sa farbanjem kose jer će je to dodatno oslabiti. Između jedne i druge procedure trebalo bi da prođe najmanje nekoliko meseci.

RUSKI NARODNI RECEPTI

Foto: pixabay.com

MASKA OD JAJA

Razbijte dva sveža jaja u čaši i dodajte im toplu vodu. Mešajte sve vreme da se jaja ne bi zgrudvala. Navlažite kosu toplom vodom, pa smesu od vode i jaja nanesite na koren glave. Utrljajte i ostavite da odstoji pola sata. Nakon toga operite kosu toplom vodom.

Da biste poboljšali efekat, probajte još jedan recept na bazi jaja. Kao i u prethodnom receptu, masku od jaja utrljajte u koren glave, a zatim dodajte još jedno žumance na kosu i uvijte glavu peškirom. Ostavite da odstoji 10 minuta, pa operite masku toplom vodom.

KEFIR MASKA

Kada vam je kosa već isprana, najbolje je da koristite ovu jednostavnu masku od kefira. Koristite običan kefir koji ćete namazati preko cele dužine kose i obmotati glavu peškirom. Nakon 35 do 40 minuta masku isperite toplom vodom. Ovakve maske najbolje je nanositi na kosu dva do tri puta nedeljno.

MASKA SA PIVOM

Izuzetno jak efekat na obojenu kosu ima maska sa pivom i jajima. Za pripremu te smese trebaće vam jedno jaje teško 60 do 70 grama i 120 ml svetlog piva (ova smesa dovoljna je za kosu srednje dužine). Dodajte pivo u jaje i mešajte sve dok ne nestanu mehurići. Nanesite masku na koren glave i duž cele kose. Isperite je posle 40 minuta.

ČILI MASKA

Gubitak kose posle bojenja može se smanjiti pomoću tinkture čili papričice. Iseckajte papričicu i pomešajte sa šoljom votke. Sipajte smesu u staklenu teglu i stavite na tamnom mestu da odstoji nedelju do dve. Tinktura mora da bude razblažena ključalom vodom u razmeri od 1:10. Nakon toga, tinktura je spremna za upotrebu. Pred svako pranje, utrljajte tinkturu na koren glave i ostavite da odstoji nekoliko minuta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading