Trikovi da izbegnete praznično gojenje: Parče čokolade košta 500 koraka

Autor:

Lifestyle

14.12.2019

01:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljudi prosečno dobiju kilogram godišnje, a ta kilaža se poveća najčešće tokom božićnih praznika i nikad se ne izgubi. Za one koji vode računa o tome da se hrane zdravo i redovno vežbaju ovo je mesec kada je snaga volje na velikom ispitu jer teško možemo da izbegnemo slave, prazničnu trpezu i jaku hranu. Sve te prilike za uživanje počinju da se odražavaju na liniju.

RepublikaFoto: Photo by Stefan Vladimirov on Unsplash
Foto: Ilustracija

- Istraživanja pokazuju da je potrebno oko pet meseci posle praznika da se vratimo na staru težinu. Ne treba da se odričete, ali svakako treba da vodite računa o tome - kaže Stefani Mansur, lični trener.

Ona je smislila taktike koje možete da primenite prilikom donošenja odluka koje će vam pomoći da se osećate dobro tokom celog meseca, a da uživate u svemu što praznici nude.

OČISTITE NEPCA Sledeći put kad krenete ka frižideru po još jedno parče pite ili kolača, zaustavite se i promenite ukus u ustima.

- Moja mama pravi neke kolače kojih mogu da pojedem i 10 odjednom. Da bih sebe sprečila u tome, promenim ukus u ustima. Odem, uzmem komad brokolija, koji je pomalo gorak, ili malo paprike, da bih suzbila želju za nečim slatkim. Klijentima stalno govorim da, kad osete želju za čipsom, kolačima ili picom, treba da stave neko povrće u usta, sažvaću ga i progutaju i tako promene ukus u ustima. U devet od 10 slučajeva pomaže - kaže Stefani Mansur.

OBUCITE OPREMU ZA VEŽBANJE Sledeći put kad razmišljate da preskočite vežbanje, dogovorite se sa sobom da ćete se samo istezati. Umesto da ostanete u svakodnevnoj odeći ili sednete na kauč da uradite neke vežbe istezanja, idite korak dalje i presvucite se u opremu za vežbanje (i obujte patike) i istezanje radite u tome. Verovatno ćete poželeti da nastavite da se istežete ili možda čak da vežbate.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

SPORAZUM SA SOBOM Ako su vam slatkiši slaba tačka, Mansurova ima trik za sprečavanje nesvesnog grickanja: Napravite sporazum sa sobom.

- Kažite sebi: "Mogu to da pojedem, ali se obavezujem da prvo uradim nešto dobro za svoje telo". Ako obiđete ceo stan ili kuću pet puta, možete da uzmete još jedno parče. Ako napravite 500 koraka, možete da uzmete još jedno. Ako uradite 20 čučnjeva, još jedno. Napravite sporazum sa sobom pre nego što uzmete još slatkiša - objašnjava trener.

PONAVLJAJTE MANTRU OD JEDNE REČI Stvaranje mantri za pozitivnu afirmaciju pomaže ljudima koji žele da smršaju. Oni napišu ono što zamišljaju da rade i kako se osećaju kad ostvare cilj.

- Neki nemaju vremena za to tokom praznika. Zato možete da izaberete jednu reč i svaki put kad pomislite da donesete nezdravu odluku, bez obzira na to da li želite nešto da pojedete, preskočite vežbanje ili ne vodite računa o sebi, pomislite na tu reč koja vam nešto znači - kaže ona i dodaje:

- Ta reč može da bude bilo šta, na primer, snažan, odlučan ili mršav... Za mene je to kontrola jer želim da imam kontrolu nad svojim odlukama.

NOVI TERMIN ZA VEŽBANJE KOJE PRESKOČITE Dešava se da iskrsnu planovi koje ne želite da odbijete zbog vežbanja. Kad se pojavi alternativa za uživanje, odmah odredite nov termin za vežbanje.

- Recimo da ste se prijavili za čas aerobika, a preskočite ga da biste otišli na piće ili večeru sa prijateljem. Odmah proverite kalendar i odredite novi termin za čas - savetuje Stefani Mansur, koja dodaje da bi ova taktika trebalo da vam pomogne da postignete kompromis - i da budete u stanju da uživate u praznicima, ali i da dalje budete odgovorni prema svom zdravlju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading