IZA KULISA NJUJORŠKE NEDELJE MODE: Marina Ilić o uspesima srpskih kreatora

Autor:

Lifestyle

08.10.2017

00:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jesenja sezona 2017. godine obeležilo predstavljanje najvećeg broja srpskih dizajnera do sada na najznačajnijim Nedeljama mode sveta. Prva tokom ove sezone je i jedna od najznačajnijih na svetu – New York Fashion Week.

RepublikaFoto: Promo foto
Marina Ilić

Zahvaljujući  ugovoru koji je pre dve godine Serbia Fashion Week potpisao sa platformom Art Heart Fashion- USA, dizajneri Serbia Fashion Week-a četvrti put zaredom bili su na zvaničnom kalendaru New York Fashion Week-a. 

Ovom prilikom, Serbia Fashion Week imao je veliku čast da promoviše manifestaciju, grad Novi Sad i Republiku Srbiju putem video spota koji je bio emitovan na New York Fashion Week-u, medisjki najpropraćenijoj Nedelji mode na svetu.

Foto: Promo foto

- Serbia Fashion Week ostvario je veliki uspeh predstavljajući domaće dizajnere na New York Fashion Week-u i omogućio im da naprave kontakte sa nekima od velikih kupaca i važnih ljudi u svetu mode.

Ovacije publike i otvaranje vrata srpskoj modi na tako prestižnoj manifestaciji  sjajan su uspeh za našu modu, ali i promocija za našu zemlju. S obzirom na to da srpski dizajneri već četvrti put zaredom
predstavljaju svoje kolekcije na New York Fashion Week-u, kontinuitet u učestvovanju na ovoj Nedelji mode sigurno će doprineti cilju da budemo korak bliže revitalizaciji naše tekstilne industrije -
izjavila je Svetlana Horvat, predsednica Nacionalne Komore za modu Srbije i Serbia Fashion Week-a.

U Srbiji Serbia Fashion Week, jedina licencirana Nedelja mode u Srbiji i najveći modni događaj u Jugoistočnoj Evropi biće održan od 20. do 26. novembra, dok će Serbia Fashion Awards biti održan 27. novembra ove godine. Uz učešće više od 50 kreatora iz celog sveta, Novi Sad će imati priliku da ugosti i jednu od najvećih modnih zvezda na svetu Gucci. 

Ove godine svoju kolekciju u Njujorku predstavila je Marina Ilić.

  • Recite nam nešto o svojoj kolekciji. Šta je glavni motiv? Za koje materijale i kolorit ste se odlučili i zašto?
    Foto: Promo foto

- „Perspective" kolekcija je bila inspirisana formama koje izgledaju drugačije pri posmatranju iz različitih uglova, i kompleksnom 3D teksturom različitih matrijala. Kombinacije kože i metalnih elemenata korišćeni su u kreiranju novih oblika urbano elegantanog stila Marinia brenda. Najčešći tonovi materijala karakterističnih su nijanse zlatne i srebrne. Nadolazeće trendove na specifičan način integrišem u svoje modele, a posebnu svežinu u metalne tonove ove kolekcije unela je i ciklama boja. Osim toga, uz specifične komade aksesoara blaga doza ležernosti doprinosi zavodljivosti zlatno srebrnih preliva uronjenih u večitu misteriju crne. Svaki model ove kolekcije širi ugao posmatranja jedinstvenog ženskog izgleda koji je veoma zainteresovao publiku i u New Yorku.

  • Što je najbitnije, i pored nestandardnog izgleda svi komadi iz ove kolekcije su veoma praktični, udobni i jednostavni za nosenje? Čini se da ste koristili oštre i ravne linije. Kao da je preciznost veoma bitna u vašim modelima?

- Udobnost svakog odevnog komada je veoma bitna, pa sam nestandardne ideje na najbolji način pretvorila u tehnički dobro urađene modele. Igra formami i kombinacija neobičnih oblika sa oštrim linijama kroja je oduvek izazov u stvaranju svake nove kolekcije. Takođe, ručno rađeni detalji od kože i drugih materijala zahtevaju veliku preciznost u izradi. 

  • Modeli su predstavljeni u Njujorku. Možete li nam preneti kako je revija prošla kod tamošnje publike?
    Foto: Promo foto

- Osim što je Njujorška nedelja mode jedna od najprestižnijih manifestacija tog tipa, za brend Marinia je od velikog značaja što je predstavljen baš tu, s obzirom na naš urbano elegantni stil koji izuzetno pogoduje ovom gradu. Publika je bila oduševljena ne samo modelima već i samom atmosferom događaja koji je upotpunila proslavljena umetnica Ana Milosavljević svirajući na električnoj violini. Uspostavljeno je dosta kontakta bitnih za dalji razvoj brenda. Za goste smo priredili poklon, Marinia majice sa printom "Don't Be, Wanna Be, Just Be". Biti autentican i iskren prema sebi je moj moto, a a to pokušavam da prenesem i kroz kreacije. Publika je bila oduševljena jedinstvenim poklonom, pa su neki od novinara i drugih posetioca majice obukli odmah i nosili ih tokom revijske večeri.

  • Da li će gostovanje na Nedelji mode u Njujorku rezultirati vašim daljim radom u inoststranstvu?

- Revija u Njujorku je naše prvo veće pojavljivanje u inostranstvu i tek početak različitih vrsta saradnje važnih za dalji rad i razvoj brenda. Imamo velike planove, veoma smo zadovoljni uspesima koje smo za kratko vreme postigli, i radimo na tome da naša odeća bude dostupna još u nekoliko zemalja.

  • Šta je generalni utisak sa Nedelje mode, šta je trenutno aktuelno?

- Njujorška nedelja mode daje veoma širok spektar inovacija u različitim stilovima. Od avangarde do visoke mode. Prateći nekoliko drugih revija na Nedelji mode u Njijorku, stekla sam utisak da su se dizajneri potrudili da svoje kolekcije predstavljaju na što kreativniji način. Mnoge revije su imale prateće elemente, kao što su dizajnirane skulpture koje su bile deo frizura ili uživo izvođenje muzickih umetnika, tako da je ceo paket bio predstavljen u sklopu jednog fenomenalnog spektakla u kolem je publika mogla da uživa.

Foto: Promo foto
  • Ovo je jedan od najvećih modnih događaja u svetu. Možete li nam preneti vaše utiske? Kako sve to izgleda?

- Učestvovanje na jednom od najbitnijih modnih dogadjaja, zahtevalo je ozbiljnu organizaciju. Iako je tempo u backstage-u bio jako brz, uspeli smo sve da uz veliku koncentraciju efikasno pripremiimo za modnu pistu. Revija je održana na izuzetno atraktivnoj lokaciji Angel Orensanz Foundation koju je Forbs magazina izabrao za jedan od najlepših istorijskih objekata. Samo prisustvo ovom događaju je neverovatno, a pogotovo mogućnost da i sami učestvujete i budete deo te atmosfere.

  • ,Imaju li naši dizajneri šansu da se probiju u svetu i urade nešto veće, radeći odavde iz Srbije? 

- Zahvaljujuću Serbia Fashion Weeku i njegovoj predsednici Svetlani Horvat, naši dizajneri su se predstavili na autentičan način i pokazali da su u samom vrhu sveta mode. Izuzetno pozitivan odziv publike je potvrda i podstrek našim dizajnerima za njihov dalji rad. Poslednjih godina Serbia fashion week sarađuje sa drugim vodećim modnim organizacijama širom sveta tako da je moguće predstaviti se i u drugim krajevima sveta. Društvene mreže takođe doprinose širokoj vidljivosti vašeg rada. Mi želimo da se naš brend proizvodi u Srbiji i nadamo se da će se uz naš veliki rad i angažovanje raširiti što dalje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading