Da li psi treba da jedu krompir?

Autor: mojljubimac.info

Lifestyle

20.03.2019

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi psi jedu domaću pripremljenu hranu ili vas molećivo gledaju da podelite sa njima ono što se nalazi na vašoj trpezi. Ipak, nisu sve namirnice koje koriste ljudi pogodne za vaše krznene ljubimce, pa bi trebalo da se raspitate da li vaša kuca može imati poslednice od konzumiranja nekih. Evo samo jednog pitanja od mnogih – da li psi mogu da jedu krompir?

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iako psi naravno mogu da jedu ovo povrće, to ne znači da bi tako trebalo. Ipak, veterinari se slažu da umerena količina i ispravna priprema ne mogu škoditi. Krompir je odličan izvor ugljenih hidrata i kalijuma.

Ukoliko želite da vaš pas jede krompir onda morate znati da se nikako ne preporučuje da to bude sa vaše trpeze, već posebno pripremljeno za vašeg ljubimca. To znači da pre pripreme proverite koru krompira. Ukoliko na kori ima zelene boje, to znači da krompir nije dovoljno zreo za vašeg ljubimca i da sadrži glikoalkaloidni otrov solanin koji može iritirati stomak vašeg psa. Kuvanje samo ne uklanja ovaj otrov, te se preporučuje da se potpuno izbegava krompir sa zelenom korom.

Ukoliko pas i jede krompir, treba da se skuva bez ikakvih začina i ispasira. Sirovi krompir nikako ne dolazi u obzir jer stvara velike astrointestinalne probleme i treba odvesti psa kod veterinara čim primetite prve znake nakon jela sirovog krompira: povraćanje, bolovi u stomaku i dijareja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading