OSVOJITE SADNICU: Ornitolozi poklanjaju žbunje pogodno za vrapce

Autor:

Lifestyle

21.03.2019

12:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije biće 23. marta prisutno na Dorćolskom keju u Beogradu, a ukoliko želite da proverite svoje znanje o vrapcima, možete se prošetati do njihovog štanda i osvojiti sadnicu žbuna pogodnog za vrapce. Oni su juče obeležili Svetski dan vrabaca, a razlog zbog kojeg poklanjaju sadnice je taj što je pogodnog žbunja u Beogradu sve manje, a to direktono ugrožava vrabca pokućara.

RepublikaFoto: Aleksa Vukićević
Vrabac pokućar

- Ovih dana se u žbunju vrapci pare, za nekoliko meseci u žbunju će se socijalizovati mlade jedinke, a kada dođe zima žbunje će biti mesto stalnog boravka jata vrabaca. Pored socijalnog momenta, žbunje ima i važnu bezbedonosnu ulogu za vrapce. Kada naiđe opasnost u vidu mačke vrapci zauzimaju pozicije na spoljnim tankim granama po kojima se mačka ne bi usudila da hoda. Ukoliko opasnost vreba sa neba u vidu kopca, vrapci brzo uleću u središte gustog žbuna - rekao je Aleksa Vukićević iz DZPPS.

Vrabac pokućar, jedan od simbola Beograda i jedna od najbrojnijih ptica u Srbiji, po svedočenjima građana polako nestaje iz urbanih sredina. Loša ponuda hrane, gubitak mesta za gnežđenje, pa čak i nedostatak suve trave od kojih vrapci svijaju gnezda samo su neki od problema sa kojima se suočavaju. Aleksa Vukićević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije savetuje da su ovi prolećni dani pogodni za sadnju žbunja koje vrapcima pruža dobro utočište i zaklon.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading