MANJE KALORIJA, VIŠE KVALITETA: Šta sve vlasnici treba da znaju o ishrani starih mačaka i pasa

Autor:

Lifestyle

10.05.2019

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekvalitetna hrana može dovesti do povećanja telesne težine kod životinja, a gojaznost može da prouzrokuje lošiji rad jetre, bubrega, druga oboljenja i prevremenu smrt.

RepublikaFoto: Promo
Granule za starije pse i mačke imaju smanjenu količinu energije i prilagođene su njihovim godinama

Svi bismo želeli da naši ljubimci zauvek ostanu mladi, aktivni i razigrani, ali na proces starenja, nažalost, ne možemo da utičemo. Kao i ljudi, i ljubimci stare, a sa godinama dolaze i zdravstveni problemi. Ako niste sigurni kakva je ishrana neophodna vašem ljubimcu koji je dočekao starost, Srpski telegraf i Republika otkrivaju nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju.

GOJAZNOST JE OPASNA

Poznato je da štenci jedu više i da se broj obroka smanjuje kada počnu da rastu. S druge strane, kod starijih ljubimaca broj obroka ne treba menjati, već se mora paziti na njihovu težinu i sam kvalitet hrane.

Foto: Privatna arhiva
Veterinar Saša Kosijer

- Broj obroka kod pasa i mačaka u starosti ne treba da se redukuje ili poveća. Mačkama je u toku dana potrebno više manjih obroka, neki stručnjaci preporučuju i do 12, a kod starijih pasa su uobičajeni obrok ili dva, na šta su navikli. Preporuka svih veterinara je da vlasnici kupuju kvalitetniju hranu koja ima manje kalorija - kaže za Srpski telegraf veterinar Saša Kosijer i napominje da kalorična hrana može dovesti do gojenja životinja, a u poznijim godinama kod ljubimaca to može da prouzrokuje velike probleme.

- Loša ishrana može dovesti do prevremene smrti. Zbog gojaznosti mogu da stradaju srce, jetra i drugi organi. Zbog toga im u tom periodu treba smanjiti unos kalorija, a povećati konzumiranje namirnica koje sadrže omega 3 aminokiseline, jer one služe, između ostalog, i za podmazivanje zglobova, što je jako bitno zbog kretanja - napominje veterinar.

OBRATITE SE VETERINARU

Kada je izbor kupovnih namirnica u pitanju, stručnjaci nemaju dileme. Najbitnije je da su one proverene i kvalitetne, a preporuka je da se starijim životinjama kupuju granule i hrana koje su prilagođene njihovim godinama.

- Postoje specijalizovane granule za starije pse koje imaju smanjenu količinu energije i prilagođene su godinama. Isto važi i za mačke. U ovim granulama je sve zaokruženo - objašnjava Kosijer i naglašava da je pre kupovine ovih proizvoda, ali i što se same ishrane starijih ljubimaca tiče, najpametnije da se vlasnici posavetuju sa veterinarom.

- Veterinari na osnovu težine i aktivnosti mogu da naprave dobar plan ishrane. Rase pasa i mačaka se razlikuju i teško je odrediti konkretnu ishranu koja će biti dobra za sve - zaključuje veterinar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading