PSI MORAJU NA LETNJU DIJETU: Kako olakšati ljubimcima da prežive velike vrućine

Autor:

Lifestyle

07.06.2019

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kucama treba smanjiti unos kalorija, ali i kretanje, jer nemaju znojne žlezde. Ako se čuvaju u dvorištu, moraju da imaju vodu za rashlađivanje i piće.

RepublikaFoto: pixabay.com
Životinje treba hraniti na osnovu napora koji ulažu

Leto je pred vratima, a ono će sa sobom nesumnjivo doneti i visoke temperature. Tada svi zatvaraju prozore, pale klimu i uživaju. Isto bi vam i ljubimci tražili da imaju moć govora, a njima, kao ni ljudima, ne prija letnja vrelina. Srpski telegraf i Republika otkrivaju kako da ih zaštitite tokom najtoplijih dana.

MANJE KALORIJA

Ako su napolju temperature visoke, ljubimce treba čuvati u prostoriji koja je rashlađena. Mačke su u tim situacijama manje problematične, jer su kućne životinje.

Foto: Privatna arhiva
Veterinar Saša Kosijer

- Za razliku od pasa, mačke nema potrebe izvoditi u šetnju - kaže za Srpski telegraf veterinar Saša Kosijer i objašnjava da je nabolje da se i psi čuvaju u rashlađenim prostorijama gde borave ljudi. Međutim, ako vlasnici nemaju mogućnosti da čuvaju kuce unutra, onda im u dvorištu moraju obezbediti pristup vodi za piće, rashlađivanje i hladovinu.

- Kućica ili prostor u kojem mogu da borave su neophodni. Ako je veoma vruće, potrebno je obezbediti i kupanje. To ne znači kupanje šamponom, već samo vodom, kako bi se psi rashladili - kaže veterinar.
Zbog ograničenog kretanja, preporučljivo je da se ljubimcima u najtoplijim mesecima smanji unos kalorija.

- Životinje treba hraniti na osnovu napora koji ulažu. Tokom leta je smanjeno kretanje, pa bi bilo pametno da se smanji i količina hrane koja se unosi. Pas ne troši previše energije jer pretežno provodi vreme ležeći u hladovini. Zbog toga nema potrebe za unosom redovnog broja kalorija, a treba im obezbediti i redovan pristup vodi. Mačke su veoma zaboravne životinje i zbog toga u stambenom prostoru treba postaviti nekoliko posuda sa vodom kako bi je redovno unosile. To je posebno bitno leti - naglašava Kosijer.

BEZ ŠIŠANJA

Letnji meseci su povod mnogim ljudima da skoknu do frizera i skrate kosu jer se manje znoje. Međutim, psima nećete učiniti uslugu ako im skratite dlaku. To čak može da napravi i problem.

- Iako ne zvuči tako, dlaka štiti pse od toplote. Između dlaka se stvara vazdušni jastuk koji štiti kožu od pregrevanja i sunca. Pseća koža je mnogo osetljivija od ljudske i lakše može da izgori. Ošišanim psima se mogu javiti fleke na koži zbog direktnog izlaganja suncu - upozorava Kosijer i napominje da vlasnici mogu da skrate dlaku psima koji su poreklom iz severnijih krajeva.

- Te rase pasa ne reaguju isto kao i lokalne na našu klimu. Može im se skraćivati dlaka, ali treba izbegavati šišanje do kože - zaključuje veterinar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading