Vama možda može biti zanimljivo da svom ljubimcu date malo piva, ali po njega može biti kobno!

Autor: petface.net

Lifestyle

11.06.2019

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako se čini zabavnim da svom ljubimcu date nekoliko gutljaja piva, treba znati da to može biti veoma opasno za pse.

RepublikaFoto: youtube.com/ZH SHOW

Imajući u vidu njihovu veličinu, potrebno im je mnogo manje alkohola koji se veoma brzo pretvara u krajnje toksičnu dozu. Opasnost mogu biti i kolači s rumom ili sirovo testo s kvascem.

Alkohol u organizmu psa izaziva pad telesne temperature, šećera u krvi i ubrzava rad srca, pa to sve zajedno može da izazove komu i smrt.

Znaci pijanstva kod pasa se ne razlikuju mnogo od znakova kod ljudi. Najveća razlika je u tome što će pas mnogo brže osetiti ozbiljne zdravstvene probleme, piše Petface.

Foto: Udruženje subotičke njuškice
Ilustracija

Pijani pas posrće, gubi koordinaciju u kretanju i prostoru i oseća mučninu. Posle toga dolazi do povraćanja. Pada mu telesna temperatura, postaje slab, ne može da se kreće, a u težim slučajevima dolazi do kolapsa, kome i smrti od respirativnog zastoja.

Prvi, blagi simptomi su možda zabavni za okolinu, ali treba znati da se radi o krajnje opasnom stanju. Na metaboličkom nivou, organizam ljubimca se izuzetno muči.

Zapravo dolazi do metaboličke acidoze koju možemo uporediti sa padanjem prve domino kocke u nizu. Jedan problem izaziva stvaranje novog i tako u nedogled, sve dok ne padne i poslednja domino kockica.

Zbog ubrzanog rada srca, pada glukoze u krvi i respiratorne insufijencije najčešće dolazi do smrti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading