Zašto nas ljubimci bude uvek u isto vreme?

Autor: petmagazine.rs

Lifestyle

06.07.2019

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako vas ljubimac svakog jutra budi u isto vreme, niste sami. Mnogi vlasnici imaju takvo iskustvo...

RepublikaFoto: Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash
Foto: Ilustracija

1. Bića rutine

Gotovo da nema teksta u kojem ovo ne naglasimo, ali razlog je u tome što se mačke čvrsto drže svojih navika. I ne samo svojih, već i vaših. Mačka već nakon nekoliko dana shvati u koje vreme obično ustajete, ne zato što ume da gleda na sat, već zato što ume da pročita vas.

2. A rutina znači svaki dan

Ima dana kada ćete tokom radne nedelje biti zahvalni svom ljubimcu što vas je probudio na vreme za posao, jer biste se inače sigurno uspavali i zakasnili. Međutim, mačke ne znaju šta je vikend, te će vas zasigurno rano buditi i subotom i nedeljom. Jer rutina podrazumeva svaki dan. Ipak, nakon nekog vremena, pametne mace će shvatići da ima dana kada spavate duže te će i one preuzeti ovu naviku, i stvoriti novu rutinu.

3. Vidovite su

Naravno, ovo je šala, ali mačka tačno zna kada ćete se probuditi. Sigurno ste i sami nebrojeno puta bili u čudu kada ste, tek što ste otvorili oči i shvatili da ste zapravo budni, ugledali svoju mačku iznad vas kako vas gleda i čeka da ustanete. Kao što znate, ciklus spavanja kod ljudi ima nekoliko faza te tako postoji ona kada smo u čvrstom snu, i ona kada svaki, pa i najtiši zvuk ili meškoljenje može da nas probudi. Tokom različitih faza spavanja naše disanje je drugačije, kao i otkucaji srca i pokreti koje pravimo. Kada mačka shvati da reagujete na njena suptilna „zadirkivanja”, ona dobro zna da ćete uskoro otvoriti oči i da je vreme za ustajanje.

4. Gladne su

Iako je rano jutro, mačke su najčešće izjutra gladne, i to je jedan od glavnih razloga što nas bude. Naročito ako ste je navikli da čim ustanete krećete ka kuhinji da joj date doručak.

5. Aktivnost

Mačke su najaktivnije neposredno pre vašeg buđenja, odnosno pred svitanje, baš kao i kada zalazi sunce. Njihov vid naštelovan je tako da najbolje vide na toj blagoj svetlosti, u zoru i u sumrak, i tada love, jure, vrebaju…

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading