Dvobojne oči kod ljubimaca vrlo problematične

Autor:

Lifestyle

29.11.2019

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Društvene mreže su mesto gde su se proslavili mnogi ljudi, ali i životinje, a posebno one koje su posebne i razlikuju se od ostalih pripadnika svoje vrste, odnosno rase. Jedan od takvih primera su sigurno mačke koje imaju oči različite boje, najčešće jedno plavo, a drugo smeđe. Ukoliko ste pomislili da je reč o fotošopu, prevarili ste se jer zaista postoji znatan broj ljubimaca sa kojima se priroda ovako poigrala. Takozvani sindrom Dejvida Bouvija, odnosno anomalija u medicini poznata pod nazivom heterohromija, uopšte nije retka pojava među mačkama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Oči mačke uvek su svetlih nijansi - zlatne, bakarne, plave ili zelene. Nije moguće da maca ima izrazitu braon boju očiju, kao što je to slučaj kod ljudi ili pasa. Heterohromija je anomalija koja pogađa ljude, mačke i pse i najčešće se dogodi da jedno oko bude plavo, a drugo svetlosmeđe.

Osim očiju, može da pogodi i kosu i kožu. Reč je o stanju koje je rezultat relativnog viška ili manjka melanina (pigmenta) i koje može biti nasledno, tj. genetsko, ili posledica bolesti ili povrede. Oči se razlikuju u boji jer dužice imaju različitu količinu melanina.

Najčešće se uzrok heterohromije krije u genima. Plave oči imaju manje pigmenta od smeđih, a već u materici, dok se plod razvija, iris (dužica) oka može dobiti različitu količinu melanina.

Ljubimca sa ovom anomalijom ne izlažite sunčevim zracima jer su njegove oči veoma osetljive, te joj to može prouzrokovati bol

Promena boje oka može nastati i kao posledica nekog upalnog procesa u oku, fizičke povrede oka ili kao posledica uzimanja pojedinih lekova, kažu stručnjaci. Ako primetite da se boja oka vašeg mezimca menja, odvedite ga odmah veterinaru kako bi se uklonila sumnja na neki zdravstveni problem. Možda niste znali, ali oboljenja poput katarakte, glaukoma, uveitisa (upale srednje ovojnice oka), nerazvijenog očnog nerva ili ablacije retine oka (odlubljivanja mrežnjače) mogu izazvati promenu boje oka, a da ne govorimo o tome koliko ova oboljenja mogu biti bolna, opasna i ometati život vašeg mezimca.

Vrste heterohromije

Postoje dve vrste heterohromije kod mačaka: nasledna, kada se mace rode sa očima različite boje, ili stečena - kada se boja promeni s vremenom. Nasledna heterohromija ima tri varijacije:

* kompletna - jedno oko je potpuno drugačije boje od drugog (najčešča kod mačaka)

* sektorska - deo jednog oka je drugačije boje od ostatka oka

* centralna - različite boje unutar irisa (dužice) oka

Takođe, bele mace s jednim plavim okom imaju veću šansu da pate i od slabijeg sluha ili gluvoće. Savet je i da svoju mačku sa ovom anomalijom ne izlažete jakoj svetlosti jer su njene oči na osetljivije, te joj to može prouzrokovati bol.

Najčešće pogođene rase

* britanska kratkodlaka

* korniš i devon reks

* japanski bobtejl

* mančkin

* persijska

* škotski fold

* sijamska

* sfinks

* turska angora

* turska van mačka

* maca bele boje, bez obzira na rasu

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading