NAUČITE MACU DA ŽIVI U STANU: Evo kad i kako da im skratite kandže

Autor:

Lifestyle

29.09.2017

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljubimcima koji žive u dvorištu ne bi trebalo kratiti nokte, dok oni koji žive u zatvorenom prostoru nemaju mogućnost da prirodno oštre svoje kandže, pa je neophodno da im priskočite u pomoć.

RepublikaFoto: Ivan Jekić
Naučite ih da se ponašaju u kući ili stanu

Mačkoljupci znaju da nije lako čuvati jednu ili više mačaka naročito ako su nestašne i radoznale. Vaspitati jednu mačku podrazumeva da se jedna nezavisna životinja povinuje određenim pravilima koja su za psa sasvim prihvatljiva. Za ove krznene mezimice vaše "ne" i kućni red ne važe. Zato otkrivamo nekoliko načina da naučite vaše mačke na poslušnost ma koliko vam se to čini nemoguće.

NAUČITE JE DA NE GRIZE

Kada vaša mačka počne agresivno da se ponaša i da vas ujeda, skrenite joj pažnju igrom ili jednostavno idite od nje. Osim toga, četkanje mački može da dosadi, a svoju dosadu mačke obično ispoljavaju na gazdinoj koži. Mace u igri znaju i da grizu baš onda kad nemate vremena za to. Da biste izbegli ogrebotine, odredite tačno vreme za igru svakog dana.

SKRAĆIVANJE NOKTIJU

Mačkama koje žive u dvorištu ne bi trebalo nikako kratiti nokte. S druge strane, kućne mačke nemaju tu mogućnost da prirodno, pentranjem i drugim aktivnostima, oštre svoje kandže, pa je neophodno da im priskočite u pomoć. Da biste efikasno i bezbedno skraćivali nokte, nabavite posebne namenske makaze.

GREBALICA

Svaka mačka ima prirodnu potrebu da oštri nokte, pa shodno tome, trebalo bi da obezbedite svojoj kućnoj mački grebalicu. Njihova glavna namena je da mački pruže idealan materijal za istezanje i oštrenje noktiju.

 

 

 

ZADAH

Ukoliko mačke jedu samo vlažnu i meku hranu, ona se nakuplja oko baze zuba i pretvara se najpre u plak, a kasnije u kamenac, što dovodi do upale i povlačenja desni. Ovaj proces vremenom dovodi do propadanja zuba i praćen je pojavom neprijatnog mirisa. Takođe, od 4 do 6 meseci mlečni zubi mačke se zamenjuju stalnim, pa ispadanje mlečnih zuba, praćeno krvarenjem, takođe može biti uzrok zadaha. Problemi sa jednjakom, jetrom, dijabetesom, bubrezima i želudcem takođe mogu biti izvor zadaha iz usta mačke, kao i gladovanje. Da biste održali higijenu usta mačke, dajte joj čvrstu hranu ili hranu protiv naslaga plaka. Postoje i grickalice sa hlorofilom, kao i tečnost za higijenu usne duplje mačke koja se dodaje u vodu za piće.

STERILIZACIJA

Mnogi stručnjaci tvrde da je uzrast od šest meseci idealno vreme za sterilizaciju. Neki ljudi ipak smatraju da mače treba da bude veće i jače i da im treba više vremena za razvoj urinarnog sistema. Sterilizacija je bezbedna, a u svakom slučaju bi trebalo da se posavetujete sa svojim veterinarom oko idealnog vremena.

TOALET

Ukoliko mačka izbegava da vrši nuždu u svom toaletu, uradite analizu krvi i mokraće. Kada utvrdite da je mačka zdrava, razmotrite druge faktore zbog kojih vaša ljubimica izbegava toalet. Ukoliko je niste kastrirali ili sterilisali, nemojte očekivati da vrši nuždu samo u pesku. Sama lokacija mačjeg toaleta može da je spreči u korišćenju toaleta. Mirno i tiho mesto gde ukućani ređe prolaze idealno je za vašu mačku, a nikako ga ne stavljajte na mesto gde mačka jede i pije. Treba ga držati na mestu sa kog se može otići drugim putem od onoga kojim se došlo. One mogu reagovati mokrenjem van predviđenog mesta i usled stresa. Pranje mačjeg toaleta treba obavljati što neutralnijim sredstvima.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading