DA LI STERILISATI MAČKU? Evo kako da ih spasete gojaznosti

Autor: petmagazine.rs

Lifestyle

04.10.2017

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opasnost od gojaznosti kod sterilisanih mačaka vrlo je prisutna, a vrlo često „potreba za hranom” biva zamena za interakciju vlasnika i mačke.

RepublikaFoto: pixabay.com
Sterilisane mačke jedu više nego što se troše

Realna potreba za hranom i dalje je potreba za održavanjem bazalnog metabolizma i ispunjavanje dnevnih aktivnosti. Sterilisane mačke uglavnom nemaju veliki izbor dnevnih aktivnosti, pa je samim tim njihovo trošenje energije manje. Zato je neophodno odlučiti se za hranu koja je namenjena sterilisanim mačkama ili hranu namenjenu odraslim mačkama smanjiti količinski za 20 odsto.

Hranu bi trebalo podeliti u veći broj strogo kontrolisanih obroka – to može biti i kombinacija dva obroka u činiji i jedan do dva obroka data u igrački za hranjenje (lopta s rupama veličine granula) ili „sakrivena” na nekoliko mesta po kući. Tako ćemo joj omogućiti da bude aktivna u potrazi za hranom.

Idealna telesna kondicija podrazumeva da joj možemo opipati rebra i kičmu, bez vidljivih masnih naslaga, da joj je struk uočljiv, a da na stomaku ima minimalne masne naslage.

Prema različitim načinima izračunavanja odrasloj mački težine četiri kilograma i umereno aktivnoj, trebalo bi obezbediti dnevno od 240 do 253 kcal/dnevno. Praktično to znači da joj je potrebno oko 60 grama suve hrane dnevno (ako je to kvalitetna industrijske hrana sa 4.200 kcal/kg i najmanje 27 odsto proteina) ili adekvatno smanjena količina suve hrane uz dodatak kvalitetne vlažne hrane (konzervica, kesica).

Piše: dr vet. med. Tamara Stanojević za magazin Mačka

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading