Znatiželjne bodlje: Tri stvari koje bi trebalo da znate pre nego što udomite ježa!

Autor:

Lifestyle

25.05.2020

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mala zdepasta tela pokrivena crnosmeđim bodljama i kratkim dlakama na stomaku, glava s izraženim očima i crnom njuškom, male okrugle uši i kratke noge – to su ježevi koje ovih dana možemo zapaziti na brojnim livadama i travnjacima, pa čak i u sopstvenom dvorištu. Ali, kako se brinuti za njega ako postane stanar vašeg dvorišta?

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ako odlučite da udomite ježa kojeg ste našli u svom dvorištu ili tokom šetnje, potrebno je na umu imati nekoliko stavki na koje upozorava veterinarska struka, kao i Međunarodna organizacija ježeva, piše "Zadovoljna.hr".

1. Pokazuju čitavu lepezu emocija

Iako naizgled pomalo grubi zbog bodlja kojima im je prekriveno telo, ježevi su zapravo vrlo osetljive životinje. Vole maženje i češkanje, ali samo onda kada to njima odgovara. Svojoj okolini jasno daju do znanja kada ih je bolje ne dirati, a kada su raspoloženi za interakciju.

Na primer, kada se nalaze u svojoj prirodnoj poziciji, to znači da su smireni, kada se podignu na zadnje noge iskazuju svoju nesigurnost, a kada se zamotaju u klupko, daju nam do znanja da su prestrašeni.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kada se osećaju posebno borbeno, neće se libiti toga da ukradu pertle iz cipela i druge sitne predmete. Ipak, najsrećniji su kada otkriju neki novi miris u svojoj okolini jer je upravo to ono što im najviše privlači pažnju u njihovim svakodnevnim pustolovinama.

2. Aktivni su noću

Ježevi se uglavnom bude zajedno sa zalaskom sunca. Ako udomite ježa, moraćete da se prilagodite njegovom ritmu. Na primer, uveče ćete mu morati pripremiti svežu hranu i osigurati dovoljno prostora na kojem može da se kreće. Veterinari upozoravaju na to da se njihov ritam mora poštovati i nipošto ih ne valja forsirati da budu aktivni tokom dana.

Osim toga, njihove oči su vrlo osjetljive, pa je važno da im tokom noćnih sati osigurate samo lagano svetlo u kutku sobe. S buđenjem zore jež će se povući u neki tamni kutak i tamo ostati veći deo dana.

3. Jedu povrće, voće, meso

Kao što smo već spomenuli, nužno je pre večeri da im ostavite svež obrok, a on uglavnom treba da se sastoji od svežih i neprocesuiranih namirnica. Na primer, na jedan tanjir isecite mu jabuku a svakako treba dodati i za njih posebno namenjene crviće koji se mogu kupiti osušeni u specijalizovanim radnjama za kućne ljubimce. Povremeno im možete dati i male komadiće piletine ili nekog drugog belog mesa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Imajte na umu da se briga za njega značajno razlikuje od, recimo, brige za mačku ili psa, a za sva dodatna pitanja obratite se svome najbližem veterinaru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading