REKORDNO DUGA SEOBA: Kukavica preletela 16 država i 12 hiljada kilometara!

Autor: Mojljubimac, Republika

Lifestyle

10.06.2020

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetski naučnici ostali su zapanjeni nakon što se dogodio slučaj najduže seobe neke kopnene ptice. Kako je zabeleženo, jedna kukavica prešla je preko 12.000 kilometara.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naučnici su prikačili oznake za satelitsko praćenje na pet ptica u Mongoliji prošlog leta. Jedna oznaka bila je prilkačena na pticu nazvanu Onon. Ova kukavica napustila je zimsko stanište u Zambiji, na jugu Afrike, 20. marta.

Onon je preletela hiljade kilometara iznad Indijskog okeana bez zaustavljanja. Prosečna brzina bila je 60 kilometara na čas i preletela je ukupno 16 zemalja da bi na kraju došla u Mongoliju.

Druga ptica koju su pratili zimu je provela u blizini Kilimandžara u istočnoj Africi. Preletela je 10.000 kilometara za dve nedelje i stigla do Junana u Kini. Tamo se gube podaci pa se pretpostavlja da je ili umrla od iscrpljenosti ili su je ubili predatori.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading